Flere nyheder

 
Litteratur
Grevinden

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Grevinden
Man. 22. nov. 2004

Bodil Wamberg præsterer en biografi om grevinde Danner, som både giver læseren et indtryk af hende som menneske, samt sætter hende ind i et historisk perspektiv både politisk og samfundshistorisk. Bogen er i virkeligheden en pragtpræstation.

Grevinde Danner er en af de mest berømte kvinder i Danmarkshistorien af mange grunde; hun brød med samtlige normer og moralbegreber i datidens samfund. Hun nægtede at lade sig standse af den klasse, hun burde tilhøre, men fik først et barn uden for ægteskabet med Carl Berling, en avistrykker som ikke kunne gifte sig med hende, fordi hans mor satte sig imod. Hun var tvunget til at sætte barnet i pleje, da hun ikke kunne klare sig som enlig mor, noget hun i øvrigt var dybt påvirket af resten af sit liv. Da Carl Berling ikke ville gifte sig med hende, indledte hun et forhold til Frederik VII, som senere giftede sig med hende, til stor forargelse for det såkaldt pænere borgerskab.

Grevinde Danner fik et både spændende og omskifteligt liv. Hun har en stor hånd med i tilblivelsen af det demokrati og den grundlov som danskerne kender i dag, men i sin samtid var hun ildeset. Sladderen gik, og hun blev ydmyget den ene gang efter den anden. Grevinde Danner fik aldrig en chance, for folk ville hellere lytte til sladderen end danne deres egen mening efter at have mødt hende. Flere nægtede endog at møde hende.

Det er i dag svært at forestille sig den skandale, giftermålet med kongen vakte, og hvorfor oprøret ulmede omkring hende under hele ægteskabet. Bodil Wamberg gør, hvad hun kan, for at portrættere tidsperioden, hvor let sladderen kunne spredes og betydningen af teater og medier i den sammenhæng. Selv hun er dog også overrasket over hvor stor modstand Grevinde Danner i mødte. Det handler måske i virkeligheden om at en elskerinde kan de "pæne" mennesker lade som om ikke eksistere, mens Grevinde Danner gennem sit ægteskab tvinger borgerskabet til at bemærke hende og til at modtage en fra underklassen blandt dem, og det bringer raseriet og afskyen frem i det pænere borgerskab!

Køb eller bestil bogen hos bog&idé

Bodil Wamberg: Grevinden
Forlag: Aschehoug
Sider: 313
Udgivelsesdato: 12.10.2004
ISBN: 87-11-11693-5