Flere nyheder

 
Litteratur
Trusselsbilledet

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Trusselsbilledet
Tor. 16. dec. 2004

Kjeld Hillingsø har med "Trusselsbilledet - En koldkriger taler ud" skrevet en fremragende gennemgang af den militære situation i Danmark under den kolde krig. Hillingsø analyserer og fortæller dels ud fra oplysningerne fra militærets efterretningstjeneste og sine egne erfaringer og giver sit bud på, hvor tæt Danmark i virkeligheden var på en ny krig.

Det er spændende læsning, selv for en som ikke kender noget til hverken militær eller forsvar. Det lykkes Kjeld Hillingsø at skrive i et sprog, der kan forstås af alle, men man får også en smule koldsved ned af ryggen ved nogle af de oplysninger, forfatteren kommer med. Kjeld Hillingsø fokuserer kun på militæret og skriver på første side, at han vil lade Uffe Ellemann-Jensen tage sig af den politiske side af sagen i sin bog Fodfejl, og det kan godt anbefales at læse de to bøger sammen. Dog undrer man sig lidt over at man i Fodfejl kan læse flere sider om to officerer,som blev pågrebet som spioner i Polen, mens dette overhovedet ikke nævnes i Kjeld Hillingsøs bog.

Trusselsbilledet giver et godt indblik i,hvordan den kolde krig så ud gennem militærets øjne, hvad den udenrigs- såvel som indenrigske udvikling gennem årene reelt betød for Danmarks sikkerhed, og ikke mindst hvad medlemslandene i Warszawapagten vidste om os, og hvilke planer de reelt havde lagt i forhold til den krig, man hele tiden forventede, ville komme.

At dømme efter det materiale, der er fundet om Danmark efter den kolde krigs ophør har Danmark været fyldt med russiske spioner og russiskvenlige danskere, idet oplysningerne for de flestes vedkommende var fuldstændigt nøjagtige, hvilket vil sige at der endda har været adgang til hemmeligtstemplede militærpapirer. Alene det er rystende læsning, men det er Hillingsøs vurdering af den reelle invasionsrisiko som Danmark svævede i bestemt også!

Køb eller bestil bogen hos bog&idé

Kjeld Hillingsø: Trusselsbilledet - En koldkriger taler ud
Forlag: Gyldendal
Sider: 288
Udgivelsesdato: 02.11.2004
ISBN:87-02-03246-5