Flere nyheder

 
Litteratur
Birkedal

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Birkedal
Tor. 16. dec. 2004

- En torturbøddel og hans kvinder

Peter Øvig Knudsen har som vanligt formået at udføre et større detektivarbejde i forbindelse med denne bog. Han har gravet i gamle retsudskrifter, mentalanalyser, gamle interviews og derved både fundet udsagn, der støtter hinanden, og udsagn som modsiger hinanden fuldstændigt. Det er et imponerende stykke arbejde, men det er desværre svært at gennemskue, hvorfor emnet overhovedet er interessant.

Som læser formoder man, at bogen er en slags gennemgang af personen Ib Birkedal Hansen. Da hovedpersonen arbejdede som torturbøddel for tyskerne under besættelsen, blev han arresteret og henrettet efter krigen. For at kunne finde ud af, hvem Birkedal var, har Peter Øvig Knudsen derfor været nødt til at gennemgå gamle forhørsnotater og papirer skrevet af en noget omdiskuteret psykiatrisk overlæge ved navn Max Schmidt, som har udført mentalvurderinger af både Birkedal selv og de kvinder, han stod i forhold til. I vurderingerne er det mere end tydeligt at overlægen kun har været interesseret i de seksuelle udskejelser, der er foregået mellem Birkedal og kvinderne og han er meget skuffet over, at ingen af kvinderne beskriver Birkedal som voldelig eller perverteret under sexagten.

Som tidligere nævnt forekommer der et væld af udsagn, løgne, fortielser og udtalelser der ikke passer sammen. Bogen giver derfor på ingen måde nogen afklaring i forhold til hverken Birkedal selv, eller de kvinder han brugte som lokkeduer, når modstandsfolk skulle lokkes i fælden. Som læser er man således lige så forvirret ved bogens slutning som ved dens begyndelse, men måske er man blevet forvirret på et lidt højere plan, end man var før. Peter Øvig Knudsen nøjes med at præsentere materialet for læseren. Det er nu op til læseren af danne sin egen mening om såvel begivenhederne som personerne.

Køb eller bestil bogen hos bog&idé

Peter Øvig Knudsen: Birkedal- En torturbøddel og hans kvinder
Forlag: Gyldendal
Sider: 557
Udgivelsesdato: 26.10.2004
ISBN:87-02-02727-5