Flere nyheder

 
Litteratur
Frode Jakobsen

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Frode Jakobsen
Tor. 16. dec. 2004

Sven Ove Gade har begået en temmelig mastodontisk biografi over Frode Jakobsen, som både omhandler hans opvækst, rollen i modstandskampen under Danmarks besættelse og hans politiske liv.

Forfatteren har øjensynligt været meget bange for at blive angrebet på de faktuelle oplysninger, derfor er hver eneste oplysning bakket op af 1-3 kilder, og det gør bogen meget tung at læse og samtidig også kedelig, fordi forfatterens meninger og holdninger slet ikke skinner igennem, det kunne lige så godt være en historiebog, så objektiv forsøger forfatteren at holde sig.

Først i bogens sidste del kommer der lidt kolorit på teksten. Det er den del af bogen, som handler om tiden fra 1945-1997. Her føler forfatteren sig øjensynlig på meget mere sikker grund. Teksten er stadig behørigt underbygget af kilder, men sproget er meget mere levende og Sven Ove Gade tør skrive ud fra sin egen synsvinkel og diskutere forskellige politikeres holdninger i teksten. Det er et godt og helstøbt arbejde, som stadig er spændende at læse, og man ville ønske, han havde skrevet på den måde fra begyndelsen af bogen.

Bogen er uhyre gennemarbejdet og deltaljeret, og som læser føler man, at man ved bogens slutning ved alt, hvad der er værd at vide om den offentlige Frode Jakobsen. Den private Frode Jakobsen er ikke rigtigt kommet med, men det er måske også svært at få fat i den slags informationer, især eftersom Frode Jakobsen øjensynligt hægede meget om sit privatliv. Mandens meninger, holdninger og værdier, står der ingen tvivl om; Frode Jakobsen var meget åben omkring denne del af sin personlighed og ville på intet tidspunkt gå på kompromis med sine værdier og det han troede på, hvilket gjorde ham til en meget dårlig politiker, men samtidig det man med et gammeldags udtryk vil kalde en hædersmand.

Bogen er nok mest interessant for de læsere, som er fra Frode Jakobsens egen samtid, for senere generationer er det måske mest modstandsbevægelsen, eller politik historisk set der er det interessante og til disse interesser findes der bedre bøger på markedet.

Køb eller bestil bogen hos bog&idé

Sven Ove Gade: Frode Jakobsen
Forlag: Gyldendal
Sider: 590
Udgivelsesdato: 19.10.2004
ISBN:87-02-01982-5