Flere nyheder

 
Litteratur
Åh Tjetjenien

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Åh Tjetjenien
Man. 20. dec. 2004

Med sin bog "Åh Tjetjenien" forsøger forfatteren Vibeke Sperling at give læseren et overblik over den 300 år lange konflikt mellem Rusland og Nordkaukasus, hvor Tjetjenien er en vigtig del.

Bogen er fyldt med masser af facts og tal, og er egentlig en udmærket historisk gennemgang. Dog undrer man sig over, at forfatteren ikke med sin journalistiske baggrund har formået at skrive en god historie, men udelukkende forsøger at beskrive hændelserne så objektivt som muligt. Det kommer heller ikke særligt tydeligt frem, hvorfor russerne lægger så stor vægt på at beholde Tjetjenien som en del af Rusland. Den gennemsnitlige dansker som følger med i nyhederne har nok flere gange spurgt sig selv om, hvorfor russerne ikke bare lader Tjetjenien blive et selvstændigt land, og det er det svært at finde noget klart svar på i bogen.

I slutningen af bogen har Vibeke Sperling medtaget en rigtig god oversigt over de vigtigste hændelser i Tjetjeniens historie fra 1722 og frem til i dag. Det er et kapitel, som giver et godt overblik over historien, og som bidrager til forståelsen af de problemer, der er mellem Rusland og Tjetjenien i dag. Forfatteren har også inkluderet en fin oversigt over de vigtigste personer som omtales i bogen. Disse to kapitler alene er faktisk grund nok til at læse bogen, da man vil have en meget bedre baggrundsviden til at forstå konflikten mellem Rusland og Tjetjenien. Vibeke Sperling har også skrevet et godt efterskrift, hvor hun filosoferer over fremtidsperspektiverne for såvel, Tjetjenien, Rusland og Europa, som er både skræmmende og interessante.

Vibeke Sperling: Åh Tjetjenien
Forlag: Gyldendal
Sider: 198
Udgivelsesdato: 18.11.2004
ISBN: 87-02-03124-8