Flere nyheder

 
Film
LOTR III - udvidet dvd

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
LOTR III - udvidet dvd
Ons. 22. dec. 2004

Endelig er også den tredje del af den store, episke saga om Ringenes Herre: Kongen vender tilbage udkommet på dvd i udvidet udgave. Ligesom det var tilfældet med de to første film giver den ekstra times film en dybere forståelse af karaktererne og deres handlinger, ligesom de to skiver med ekstramateriale giver et omfattende indblik i Tolkiens verden og Peter Jacksons bearbejdelse.

Selve historien er naturligvis den samme: Sam og Frodo følger Gollum ind i hjertet af Mordor; mens mennesker og elver forbereder sig på en altødelæggende krig. Men der er mange vigtige scener, som der trods den lange spilletid ikke var plads til i biografudgaven, og dem kan inkarnerede fans nu svælge i. Den første af disse viser, hvad der sker med troldmanden Saruman, efter at Isengard blev lagt øde i 2'eren - i stedet for blot at nævne, at han er taget til fange og uskadeliggjort, får Saruman muligheden for at overgive sig, men hans hånlige afvisning ender med at føre til hans egen lige lovligt teatralske undergang.

Den nok vigtigste udvidelse er den scene, hvor Aragorn ser ind i Palantíren for at vende Saurons opmærksomhed bort fra Frodo og Ringen. Det får Sauron til fejlagtigt at tro, at det er Aragorn, der nu har Ringen, og derfor sender han sit talerør, "The Mouth of Sauron", ud til Aragorns hær - et monsterlignende væsen, med en kæmpemund, der faktisk udgør hele ansigtet. Det er lykkedes at bevare logikken i den almindelige udgave uden disse to scener, som ellers synes helt uundværlige, og jeg synes bestemt, de er med til at højne niveauet.

Et andet aspekt er forholdet mellem Eowyn og Faramir, som kun antydes i 3'eren. Her er der blevet plads til at udvide den; men det er ikke sket helt uden snyderi. F.eks. har man ønsket at finde plads til Faramirs drøm om "syndfloden", der er beskrevet i Silmarillion; men da det ikke umiddelbart har passet ind i Jacksons storyboard har man valgt at lade Eowyn drømme den i stedet. Inkarnerede fans vil måske blive forargede over den slags tilpasninger, men det tilføjer dog stadig foruroligende mytologisk-poetiske dimension, der er i bogen.

Der er ikke så mange nye scener i Frodos del af historien - velsagtens fordi man har syntes, den var for vigtig til at klippe i til at starte med; men lidt nyt er der da også her, som f.eks. da de to hobitter er klædt i to orkers rustninger og vandrer sammen med orkhæren.

Jeg må indrømme, at det for mig først og fremmest er de ekstra film-godbidder, der gør den udvidede udgave af Ringenes Herre så uimodståelig. Da det er dvd, kan man godt undre sig over, at man ikke selv kan vælge, om man vil se den normale eller den lange version, men den option er der ikke. Det fremgår dog tydeligt af indholdsfortegnelsen, hvilke scener er helt nye, udvidede eller de oprindelige, og det gør det meget sjovt at skele til den undervejs.

Der er selvfølgelig også et hav af ekstramateriale, hvor man kan høre en masse om den unge Tolkien i litterære selskaber, i 1. verdenskrig og i forholdet til sin kone - blandt meget andet. Det er meget sjovt at se afsnittet om tilblivelsen, hvor man kan se, at en af lokaliteterne faktisk er genbrug fra Jacksons tidligere film, splatteren Braindead. Der er fyldt med fotografier, tegninger, fravalgte scener, kommentarspor m.m., som man kan få yderligere tre timer til at gå med ud over de knap fire timer, filmen varer. Absolut uundværlig for nørder og entusiaster.