Flere nyheder

 
Litteratur
Kejserindens fangenskab

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Kejserindens fangenskab
Tor. 13. jan. 2005

Bogen "Kejserinde Dagmars fangenskab på Krim" er resultatet af fundet af Kejserinde Dagmars dagbøger fra årene 1917-19. Fundet blev gjort af kejserindens oldebarn, da hun overtog sine forældres hus i Kent. Dagbøgerne samt et stort antal billeder blev overgivet til Preben Ulstrup, som har udgivet materialet sammen med relevante historiske noter.

Preben Ulstrups supplerende kommentarer gør, at læseren får en godt samlet billede af, hvad der foregik under den russiske revolution. Dette er helt nødvendigt, da Dagmar på grund af sin husarrest jo ikke havde mulighed for at vide, hvad der foregik i Rusland eller resten af verden, bortset fra de rygter der gik. Det er en interessant del af historien, ydermere for os, da en af de danske prinsesser var en af hovedpersonerne.

Under den russiske revolution blev enkekejserinde Dagmar sat i husarrest på Krim sammen med sine døtre og hun levede her et meget begrænset og monotont liv. Hendes dagbøger giver et billede af en meget forvænt dame, som synes at alt lige fra vejret til den måde, de behandles på, er "skrækkeligt" og "altfor galt". Hun klager bestandigt over, at hun føler sig dårlig, og der går nærmest ikke en dag, uden at hun eller et andet familiemedlem er skrækkelig syg. På et tidspunkt dør hendes hund, og derefter kører hun løs om det store savn i ugevis.

Som læser kan man godt gå hen og blive lidt beskæmmet over, hvor indskrænket Dagmar virker i sine dagbøger, men heldigvis har Preben Ulstrup også medtaget de breve, Dagmar skrev til sin søster Alexandra i perioden. Disse breve minder om en hel anderledes høj grad af indsigt og intelligens, som man ville vente sig af en studeret person, som mestrer både dansk, engelsk, fransk, russisk og sikkert også tysk.

Bogen er lidt vanskelig at læse, fordi Dagmar skriver i afbrudte sætninger og meget indforstået. Ydermere er persongalleriet enormt og det er svært at holde styr på alle de mennesker, der hedder det samme og er gift på kryds og tværs. Preben Ulstrup har udført at meget imponerende og omfattende persongalleri bagerst i bogen, men der bliver stadig brugt megen tid på at bladre frem og tilbage, noget bogen bøde indbinding absolut ikke har godt af.

Preben Ulstrup: Kejserinde Dagmars fangenskab på Krim
Forlag: Gyldendal
Sider: 592
Udgivelsesdato: 05.01.2005
ISBN: 87-02-02761-5