Flere nyheder

 
Litteratur
Iliaden og Odysseen

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Iliaden og Odysseen
Ons. 26. jan. 2005

Iliaden og Odysseen er nok oldtidens største helteeposer, og handler som bekendt om fortidens bedrifter omkring et græsk krigstogt mod byen Troja (Ilion) i det nordvestlige Lilleasien - Iliaden om bedrifter under belejringen, Odysseen om eventyr under hjemfærden. Bent Hallers genfortællinger, der ledsages af Mads Stages smukke blyantstegninger, er meget levende fortalt og fænger i høj grad læseren.

Det er altid lidt beklageligt, når en oversætter eller genfortæller vælger at ignorere en bogs oprindelige form, selvom det er noget nært umuligt at være tro mod både form og indhold, når man oversætter et digt. Bent Haller har valgt at omskabe de ca. 28.000 verslinier til en roman, hvilket gør læsningen hurtigere og får handlingen til at synes mere overskuelig og fængende

Iliaden
Bent Haller indleder Iliaden med en prolog, der forklarer slagets baggrund: Gudinderne Afrodite, Hera og Athene strides om, hvem der er smukkest, og den trojanske prins Paris kaldes ind som dommer. Han vælger Afrodite, der som belønning har lovet ham, den smukkeste kvinde, Helena, som han senere bortfører. De to vragede gudinder beslutter derfor at kæmpe på grækernes side, da disse drager i krig for at hente deres dronning hjem; mens Afrodite naturligvis prøver at hjælpe trojanerne.

Alt dette antydes kun i selve Iliaden, der i virkeligheden kun omhandler en kort periode i det sidste af de ti krigsår. Akilleus er rasende, fordi Agamemnon har beslaglagt hans unge pige, Briseis, og får vha. sin moder, gudinden Thetis, Zeus til at hjælpe trojanerne, så grækerne kan mærke, hvem det er, de har fornærmet. Stædigt nægter han at kæmpe, indtil hans ven Patroklos bliver dræbt, og Akilleus fælder nu den trojanske helt Hektor, hvis lig han mishandler i tolv dage, indtil han bevæges af Hektors far, Priamos bønner. Iliaden slutter med denne forsoning, og Akilleus' forestående død og hele listen med den trojanske træhest, der forårsager Trojas ødelæggelse, indgår igen ikke i selve fortællingen som andet end antydninger.

Iliaden - fortalt af Bent Haller
Forlag: Sesam
Sider: 317
Udgivelsesdato: 29.10.2004
ISBN: 87-22272-7

Odysseen
Hvor Iliaden er fyldt med forskellige helte, er der i Odysseen kun en: Odysseus, der kæmper for at komme hjem efter krigens afslutning. Igen møder vi først helten i fortællingens tiende og sidste år. Men her ledsages hovedmotivet, hjemfærden af et parallelmotiv: sønnens søgen efter faderen.

Efter syv år lykkes det Odysseus at undslippe Kalypso, på hvis ø han har været fange; men Poseidon, som er han fjendtligt stemt, rejser en storm mod ham, så hans båd forliser. Han vågner op på Lyksalighedens Ø, hvor han i tilbageblik beretter om alle sine eventyr: kykloper og sirener, Skylla og Karybdis m.m. Øens konge udstyrer ham med et skib, der endelig fører ham hjem til Ithaka i skikkelse af en tigger. Imens er Odysseus' hustru Penelope, der trofast har ventet på ham i tyve år, selvom hun bestormes af bejlere, endelig blevet træt af at vente, og forkynder at hun vil gifte sig med den, der med med Odysseus' bue kan skyde en pil gennem tolv øksers skaftehuller. Det kan kun Odysseus selv, og derefter dræber han og sønnen alle frierne, inden han slutteligt forsoner sig med de myrdedes slægtninge.

Iliaden og Odysseen er umulige at komme udenom; men det er forståeligt, at nogle løber panden mod en mur, når de prøver at læse selve digtene. For dem er Hallers udgave et glimrende alternativ, der udfylder hullerne på en meget fængende måde. Gendigtningen er både læsevenlig og original, og sproget er flydende og naturligt, selv når heltene taler allermest opstyltet. Stages tegninger er meget stemningsfyldte uden at være for påtrængende, og er et stort plus ved udgaven.

Odysseen - fortalt af Bent Haller
Forlag: Sesam
Sider: 290
Udgivelsesdato: 29.10.2004
ISBN: 87-11-22273-5