Flere nyheder

 
Litteratur
Tolkiens efterladte historier

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Tolkiens efterladte historier
Ons. 26. jan. 2005

"Efterladte historier" er titlen på en række historier af Tolkiens hånd, der er samlet efter dennes død af hans søn, Christopher Tolkien, der også stod for redigeringen af Silmarillion. Den er nok mest egnet for virkelige Tolkien-fans, der kender til Tolkiens andre historier og har et vist overblik over den bagvedliggende mytologi.

Historierne i Efterladte historier udgør i modsætning til Silmarillion intet samlet hele, så bogen er først og fremmest en samling skrifter om Númenor og Midgård. De er ufærdige, og lever ikke om den standard af omskrivning og bearbejdning, Tolkien ville have krævet; men de giver endnu et indblik i Tolkiens næsten endeløse univers. Her finder man forklaringer på så forskellige spørgsmål som hvor troldmændene kommer fra, hvordan en palantír virker, hvordan livet på Númenor har været - og hvorfor Gandalf absolut ville have Bilbo med på rejsen til Bjerget i Hobitten.

En stor del af denne samling er udvidelser af mere kortfattede historier eller brudstykker af historier, der hentydes til andre steder. Der er historier, der stopper brat, som fortællingen "Om Tuor og hans Ankomst til Gondonlin", serier af fragmenter som "Cirion og Eorl", foruden uudgivne historier, udkast og meget mere. Dele af den viden om Midgård, man støder på, modsiger den viden, der allerede er "kendt" fra andre værker. Christopher Tolkien siger seelv, at bogen er "fuldstændigt fortællende", og at han har "udelukket alle de skrifter om Midgård og Aman, som primært er af filosofisk eller spekulativ art" - det lyder måske beklagelsesværdigt; men bogen er allerede uden disse så omfangsrig, for slet ikke at tale om det Tolkien-materiale, der ellers foreligger, at det næsten er en lettelse for læseren.

Teksterne er inddelt efter verdens første Tre Aldre (med enkelte overlapninger),som efterfølges af et appendiks i fjerde del med blandede tillæg. Det må nok slås fast en gang for alle, at læsningen af Efterladte historier kun vil være interessant og frugtbart for dem, der virkelig interesserer sig for Midgårds historie i sig selv og ikke blot som et krydderi i fortællingen om Ringenes Herre. Noterne sidder tæt, og der forudsættes et vist kendskab til Tolkiens værker. Til gengæld er det virkelig kræs for kendere.

J.R.R. Tolkien: Efterladte historier
Forlag: Gyldendal
Sider: 544
Udgivelsesdato: 25.11.2004
ISBN: 87-02-01657-5