Flere nyheder

 
Teater
Familien Gregersen

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Familien Gregersen
Man. 21. feb. 2005

- Visse hensyn
Et skuespil af Peter Asmussen frit efter Christian Kampmann

Den 18. februar tog Århus teater hul på en massiv satsning i form af opførelsen af Christian Kampmanns romaner om familien Gregersen fordelt over 4 sæsoner. Stykkets udtryk ligner til forveksling et tv-spil, idet man for at formindske antallet af sceneskift, lader nogle af scenerne optage med kamera og fremvises på storskærm over scenen. Der er både fordele og ulemper ved denne fremgangsmåde, men det er i hvert tilfælde en original måde at lave teater på.

Skuespillerne var fantastiske, som det næsten altid er tilfældet på Århus Teater. Til dette stykke må man imidlertid virkelig værdsætte skuespillernes talenter, da de virkeligt bliver drevet ud i mange akavede og pinlige situationer, hvor de stadig skal formå at spille naturligt. Det drejer sig om scener på toilettet, mere eller mindre afklædte situationer, besøg hos en luder, m.m. Efter stykkets afslutning må man dog erkende at de enkelte roller ikke er blevet mere menneskelige for en. Der er kommet et ansigt på hver person, men derudover har man ikke fået noget begreb om hvad personerne indeholder, med undtagelse af den næstældste dreng Bo, spillet af Niels Ellegaard. Bos lidt sammensatte natur har man nået at få indblik i, og man kan se de potentielle konflikter, der ligger og lurer, men det er det hele.

Der var delte meninger blandt publikum omkring kvaliteten af stykket. Alt andet lige vil man selvfølgelig få mere ud af det, hvis man har læst bøgerne, kan huske tidsånden eller kender de bøger der refereres til i dialogen.

Er man fra de årgange, som er blevet stopfodret med socialrealistiske film i folkeskolen, kan stykket godt blive for meget, for der er absolut ikke overladt noget til fantasien. Der blev grinet meget fra salen, da nogle af de pinlige situationer går over og bliver morsomme. Hvis man er snerpet eller let bliver pinligt berørt, er der dog ikke meget morsomt ved situationerne og der kan være brug for at kigge væk ind imellem.

Storskærmen bruges også som en slags fjernsyn, hvor man kan se de strømninger og samtidige begivenheder, som fandt sted i perioden. For at forstå de holdninger og moralbegreber der var i samfundet skal man holde ørene stive, for det kommer kun indirekte til udtryk gennem dialogen.

Det er et stort spørgsmål om det virkeligt er praktisk lade-sig-gørligt at strække et teaterstykke over fire sæsoner som Århus Teater har planlagt at gøre med Familien Gregersen. Vi kender konceptet fra filmtriologien "Ringenes Herre", men her var det dog muligt at låne dvd udgaven af tidligere.

Film, inden man gik ind for at se den næste i biografen, dette bliver nok ikke muligt med teaterstykket.

Da persongalleriet oven i købet er temmelig stort kan det være svært til næste år at huske hvad det var der sket i år. Så kan man selvfølgelig vente til år 2008 og se alle fire forestillinger i træk, hvis man ellers kan væbne sig med tålmodighed så længe.

Se spilletider.
Foto: Jan Jul