Flere nyheder

 
Litteratur
Madame Secretary

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Madame Secretary
Ons. 23. feb. 2005

Under denne beskedne titel gemmer sig beretningen om en af nyere tids mest magtfulde kvinder, nemlig Madeline Albright. USA udenrigsminister under Clintons anden periode i det Hvide Hus. Det er både en personlig og en politisk beretning. Den fortæller detaljeret helt fra begyndelsen med hendes barndom i mellemkrigstidens Tjekkoslovakiet til afgangen som USA's udenrigsminister.

Det fortæller hvilke idealer og menneskesyn, der har formet hende og hendes politik og om mange sjove detaljer bag det internationale diplomati. Den kan dog godt virke lidt tandløs. Stort set alle på den internationale scene omtales pænt og nydeligt og det politiske spil, det er er let forbigået.

Bogen er en solid mursten på lidt over 500 sider, hvilket dog på mange måder er passende, da det dels er et helt og meget spændende liv, der skal dækkes sammen med en del af det amerikanske politiske landskab i 60-80'erne samt hele USA's udenrigspolitik i 90'erne. Det giver sig selv, at det ikke er en lærebog om USA's udenrigspolitik i 90'erne, hvor Madeleine Albright først var FN-ambassdør og derefter udenrigsminister, det er den simpelthen for kort til. Den fortæller primært om hvad der skete i diplomatiet og løfter et flig for hvad der foregik i den amerikanske regering under Clinton. Men forvent ikke nogle spændende afsløringer.

Alle omtales pænt og respektfuldt, lige fra Clinton over politiske modstandere hos republikanerne til russiske til franske politikere. Selv Nordkoreas verdensfjerne leder Kim Jong Il og Serbiens diktator Melosevi´c tales der ikke nedladende om. Dette giver fornemmelsen af en bog, der ikke går helt til biddet, og en forfatter, der ikke helt har forladt den diplomatiske verden.

Til gengæld er den åbenhjertig på det personlige plan. Den går tæt på familie og barndommen. Madeline Albright er født i det fri Tjekkoslovakiet i mellemkrigstiden, levede i eksil med familien i London under krigen, hvor hendes far var aktiv i den tjekkoslovakiske eksilregering. Efter krigen og kommunisternes magtovertagelse i Tjekkoslovakiet flygtede familien til USA, hvor Albright voksede op og begyndte sin politiske karriere.

Denne del af bogen er både spændende og velskrevet. Det er en levende beretning og en kærlighedserklæring til frihed og demokrati og en stor hyldest til USA, som man levende kan sætte sig ind i som læser ud fra Madeline Albrights beretning.

Den sidste og mest omfattende del af bogen handler om tiden som FN-ambassadør og udenrigsminister. Naturligvis er det spændende at høre om den amerikanske politik i denne historisk meget spændende periode, men der for alvor gør bogen spændende er at man som læser kommer ind bag om scenen i det internationale diplomati og ser hvordan det forgår. Hvor meget personer betyder og tilfældigheder spiller ind. Det er især det der bogen læseværdig.

Madeleine Albright: Madame Secretary
Forlag: Aschehoug
Sider: 585
Udgivelsesdato: 27.08.2004
ISBN:87-11-117249-9