Flere nyheder

 
Udstilling
Fanny, den synske prinsesse

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Fanny, den synske prinsesse
Man. 28. mar. 2005

Sønderjyllands Søfartsmuseum præsenterer i anledning af hendes 200 års fødselsdag en udstilling om Aabenraas formodede prinsesse, den synske Jomfru Fanny. Det er først og fremmest hendes fornemme broderier, der er bevarede; men udstillingen viser også lidt om livet i Aabenraa i 1800-tallet og nævner naturligvis nogle af hendes mest kendte spådomme.

Jomfru Fanny ankom til Aabenraa som spæd en sen septemberaften 1805 i fornem hestevogn. Angiveligt var hun den uægte datter af den unge, ugifte Christine Heise, der dog senere kaldte sig fru Enge, et navn Fanny også overtog; men nysgerrige koner opdagede snart fyrstelige kroner på vasketøjet. De blev indlogeret i et fornemt hus på Persillegade og der kom angiveligt regelmæssige indbetalinger fra hovedstaden, der gjorde dem i stand til at købe et eget hus og åbne en lille sybutik, hvor Jomfru Fannys usædvanlige broderikunst fik lov til at udfolde sig. I modsætning til byens almindelige borgere, var hun nemlig blevet undervist på Brundlund Slot i finere kunster, såsom tegning, ballet og fornem håndgerning.

Efter al sandsynlighed var hun datter af den utæmmelige prinsesse Charlotte Frederikke og Prins Christian Frederik, den senere kong Christian VIII, der nok blev gift, men først efter at prinsessen var blevet gravid. Hvad der skete med barnet vides ikke med sikkerhed, men datoerne passer tilsyneladende, og sammenholdt med den levestandard, som familien Enge kunne opretholde, finder mange indicierne overbevisende. Dette åbner også for muligheden for endnu et interessant slægtskab med en anden berømt fødselar: ingen ringere end H.C. Andersen er angiveligt hendes halvbror!

Det mest interessante ved Jomfru Fanny er dog de syner, hun fik, efter hun som 27-årig var blevet syg og lå med høj feber. Synerne var meget forskelligartede, og handlede både om byens udvikling, cyklens og bilens opfindelse og store krige. Følgende citat bliver ikke overraskende fortolket som en spådom om 1. Verdenskrig:

"Det bliver en grusom krig, jeg har set megen ild fra luften, fra jorden og fra vandet, det bliver skrækkeligt på havet. Jeg kan ikke tåle at tænke på det, jeg har set. Tyskland skal betale til alle sider, penge har de ikke, de må betale med land."

Hendes syner om, at Sønderjylland igen skulle komme på danske hænder, gjorde hende til en national frontfigur, der blev læst i smug og under forbud fra tyskerne, der endda arresterede hende for hendes farlige udtalelser om tyske nederlag. At også danskerne tog hende alvorligt, kan ses på, at Kong Christian X. i sin tilbagevenden til Sønderjylland helt bevidst valgte at ride på en hvid hest, som Fanny havde forudsagt det.

Udstillingen Jomfruen Fannys sælsomme liv er meget spændende, især hvis man kender lidt til den mystiske jomfru i forvejen. Der er desværre ikke så mange af hendes sager, der har kunnet fremskaffes, men der er mange eksempler på hendes berømmede broderikunst, og der er både sko og kjoler og lidt service, som har tilhørt hende. Der findes desværre ikke nogen billeder af Jomfru Fanny, kun en silhuet, men til gengæld kan man se et portræt af den formodede mor - samtidige vidner talte om stor lighed. Der er også et udvalg af hendes spådomme, som man dog kunne have ønsket at se og høre mere om, da det jo især er dem, der har gjort Fanny til den legende, hun er på egnen.

Jomfruen Fannys sælsomme liv er en særudstilling, der kan ses på Sønderjyllands Søfartsmuseum i Aabenraa til og med 16. maj. Åbningstider: tirsdag til søndag 13.00-16.00.