Flere nyheder

 
Film
Opbrud

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Opbrud
Tor. 21. apr. 2005

"Opbrud" er optaget on location tre så forskellige steder som Brønshøj, Paris og Israel. I denne geografiske trekant udspiller sig et familiedrama, hvis hovedpersoner er Elias (Jens Okking) og Ingrid (Birthe Neumann). Det er Elias' fødselsdag, han fylder 60, og Ingrid har planlagt et surprise party. Men Elias, der ventes hjem med flyveren fra forretningsrejse i Paris, dukker ikke op. I stedet for at tage til lufthavnen triller han kufferten fra det beskedne sidegade-hotel over til et af Paris' allerfineste - Hôtel du Grand Palais.

Filmen handler om Ingrid og Elias' ægteskab. Hvorfor flygter Elias? Og hvorfor kaster Ingrid sig ud i et stort festarrangement, som hun i virkeligheden ikke magter, og som hendes mand måske slet ikke bryder sig om? Disse spørgsmål lægger filmen ud med, men det viser sig hurtigt, at historien samtidig drejer sig om familien som helhed.

Philip (Kim Bodnia) er den forsonende søn, der tilsyneladende klarer sig udmærket. Men som alligevel har noget indestængt, uforløst over sig. Han kan eller vil ikke indse familiens problemer, "du kan ikke se det, vel?", spørger hans lillesøster, Nina (Sonja Richter). Hun kan til gengæld ikke finde rede i sit eget liv. Og så er der et temmelig uafklaret forhold til den anden søster, Hannah (Ellen Hillingsø). Denne har mere mål og mening med sin tilværelse, er flyttet til Israel for at støtte sin dansk-jødiske mand, der kommer hjem hver aften efter at have forsvaret det hellige land. Men Hannah er vist heller ikke glad.

Filmens ramme er altså en 60-års fødselsdagsfest (man kommer til at tænke på en anden dansk film), en lejlighed hvor familien rykker tættere sammen. Eller også en lejlighed til at vise, hvor kompliceret familiemedlemmerne har det med hinanden. I begyndelsen spiller Birthe Neumann (igen) uselvstændig, neurotisk mor og hustru, der over for sig selv og resten af familien forsøger at dække over alt det, der ikke går så godt. Men så sker der noget, og hun viser en helt anden handlekraft end familiemoderen i Vinterbergs Festen.

Som et lille moderne eventyr er det en udmærket film om mennesker, der savner hinanden, men som ikke kan finde hinanden, før de forlader den slagne vejs handlings- og reaktionsmønstre. Scenerne, der skifter mellem Elias' halvt surreelle udskejelser i Paris og den lige så absurde aften og nat i Brønshøj, fungerer godt, og man interesserer sig for, hvad der foregår begge steder. Til det positive hører også gode skuespillere, ikke mindst Jens Okking og Kim Bodnia.

Dér, hvor filmen efter min mening rammer lidt ved siden af, er når den - ud over den om det midaldrende ægtepar - prøver at afdække børnenes historier. De voksne børn må meget gerne være med som mere end statister, men jeg synes, at skildringen af det anspændte forhold mellem de to søstre og hele balladen med Hannah i Israel virker som en anden film, man aldrig for alvor får tid til at blive interesseret i. Opbrud er et vedkommende familiedrama, hvis intensitet er bedst bevaret i de scener, der handler om Elias' og Ingrids mærkelige måde at nærme sig hinanden på.

Se spilletider.
Foto: Nordisk Film