Flere nyheder

 
Litteratur
Churchill - John Keegan

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Churchill - John Keegan
Ons. 27. apr. 2005

Churchill, navnet er om andet synonym med anden verdenskrig og Englands stålfaste modstand mod Hitlers krig mod den frie verden. Der er skrevet mange dybdegående biografier om manden, men John Keegan har skrevet en meget overskuelig og let tilgængelig bog. Bogen er meget velskrevet og veldisponeret, men mange steder er den ikke særligt nærgående om mennesket Churchill, men fokuserer mere på hans liv og gerninger.

Bogen taber dog fokus, da den når Churchills "finest hour", nemlig han tid som premierminister under krigen. Her bliver beskrivelsen af Churchill sat i skyggen af en beskrivelsen af krigens gang. Dette taber bogen noget ved, men det ændrer ikke på, den er glimrende fortælling om Churchill før krigen.

Winston Churchill fascinerer stadig 40 år efter hans død. Utallige gange har man hørt stumper af hans krigstaler, som med en unik retorik holdt Englands moral oven vande under krigen. Det er derfor spændende at dykke ned i hans baggrund og studerede det liv, der formede hans politiske holdninger og personlighed. I denne biografi finder man dog kun primært de faktuelle begivenheder om hans opvækst, hans faders problematiske politiske karriere, ungdommens fascination af militær, hans militære og siden hen politiske karriere. Undervejs omtales de mennesker, der har betydet noget for ham, men en gennemgående forklaring på, hvordan de mennesker har været med til at forme ham som menneske, finder man ikke. Bogen tager udgangspunkt i, at Churchill var det menneske, han var, uden at søge nogen videre forklaring på det.

Dette fungerer også fint, da hans begivenhedsrige liv er ganske godt beskrevet, igen uden mange detaljer, da det begrænsede antal sider ikke tillader dette. Der lægges stor vægt på hans oplevelser i kamp for imperiet, og hvordan han i sin ungdom med al magt opsøgte krigen, hvor end i verden den blev udkæmpet. Først som korrespondent i Cuba, siden hen som officer i både Indien, Sudan og ikke mindst under boerkrigen i Sydafrika.

Bogen beskriver også fint den politiske karriere, der fulgte efter hans tid som soldat, men her bliver det mere tydeligt at der mangler analyser af årsagerne til hans politiske holdninger, der gav en politisk turbulent karriere med både partiskift og et væld af ministerposter. Hvis man som læser er tilfreds med, hvad der skete og ikke så meget hvorfor, er denne del af bogen også ganske godt skrevet.

Så snart John Keegan når den anden verdenskrig hvor Churchill for alvor træder i karakter og skal lede Storbritannien gennem de svære år, mister han fokus på personen og beskriver snarere krigens forløb med Churchills gerninger som sideordnende begivenheder. Krigens forløb er naturligvis essentiel for at forstå Churchill og hans politiske beslutninger under krigen, men beskrivelsen af disse og ikke mindst bevægegrundene er simpelthen ikke detaljerede nok.

Biografien er spændende læsning, hvis man vil lære noget om Winston Churchills ungdom og politiske liv før krigen, men 250 små sider er simpelthen ikke nok til helt at kunne forstå dette komplekse menneske. Er ønsket at forstå Churchill, skal man have fat i en tungere biografi. Hvis man derimod som læser ikke nærer behov om at forstå mennesket til bunds, men blot have en kendskab til manden bag cigaren og talerne, kan bogen varmt anbefales

John Keegan: Churchill
Forlag: Gyldendal
Sidder: 256
Udgivelsesdato: 15.02.2005
ISBN: 87-02-02495-0