Flere nyheder

 
Litteratur
Dristige missioner fra 2. VK

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Dristige missioner fra 2. VK
Ons. 27. apr. 2005
Rasmus Dahlberg har fået sammenskrevet en fin lille samling af rigtige drengehistorier om mandfolk fra anden verdenskrig. Titlen siger alt: Hemmelige agenter og kommandosoldater der med dødsforagt og vovemod kæmper mod fjenden med mod, mandshjerte og snilde. Det er 10 spændende selvstændige beretninger om hemmelige missioner under krigen. Bogen er på ingen måde en dybsindig historisk analyse af forløb og konsekvenser. Det er nogle spændende historier, der kan læses med stor fornøjelse som en gang god gedigen underholdning.

Bogen og dens enkelte fortællinger kan læses selvstændigt, men det er naturligvis en fordel at have et nogenlunde bredt kendskab til begivenhederne under anden verdenskrig. Hvis man har studeret krigen, er der ikke meget nyt at hente i bogen ud over mere detaljerede beskrivelser af hændelsesforløbende end der findes i de fleste andre bøger om krigen. Hovedparten af fortællingerne vil man finde omtalt i de fleste værker om anden verdenskrig, da flere af missionerne var spektakulære eller havde en påvirkning af de strategiske billede under krigen.

Historierne holder sig til Europa og Middelhavet, og spænder over dele af store felttog, som de tyske faldskærmssoldater erobring af de belgiske forter under angrebet mod Frankrig i foråret 1940 over kommandoraids mod tørdokken i St. Nazaire og undervandangreb med både Tirpitz og de engelske slagskibe i Alexandria og Scapa Flow til befrielsen af Mussolini i slutningen af krigen.

Til de enkelte beretninger er der en skitse, der giver overblik over missionen, men i nogle tilfælde er det ikke detaljeret nok, til man helt kan bevare overblikket. Samtidig savnes nogle flere billeder til at illustrerede noget af det militære isenkram, som Rasmus Dahlberg ellers så ivrigt beskriver, og som oftest er helt afgørende for missionen.

Vægten i fortællingerne er lagt på de enkelte mennesker. I hvert afsnit ridses den militære og strategiske situation op, så man som læser er nogenlunde rustet til at forstå den sammenhæng missionen blev udført under. Når det er på plads fortælles der om bedriftens helte. Briter, tyskere og italienere omtales på lige fod. Det er den enkelte soldats indsats der er i centrum. Dette ses også ved at der følges op på hvad der siden hændte med soldaterne. Dette giver et godt billede af de mænd der udførte bedrifterne og cementerer bogen drejning over mod de menneskelige bedrifter.

Er man til krig, krudt og kugler kan bogen anbefales som solid læsning. Spændingen kan det dog være så som så med, da udfaldet på de fleste missioner vil være kendt for de fleste med et vist kendskab til krigen. Hvis man ikke har det, kan man se frem til et nogle spændende timer

Rasmus Dahlberg: Dristige missioner fra 2. verdenskrig
Det historiske hus & Aschehougs Forlag
Sider 190
Udgivelsesdato: 10.03.2005
ISBN: 87-11-11804-0