Flere nyheder

 
Teater
Indenfor murene

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Indenfor murene
Man. 25. apr. 2005

En af dansk dramas klassikere er tilbage på det Kongelige Teater, hvor Henri Nathansens "Indenfor Murene" har fået repremiere. Kaspar Rostrup har iscenesat den glimrende og bemærkelsesværdigt tidssvarende og aktuelle forestilling, der bl.a. byder på nogle af dansk teaters bedste skuespillere.

Indenfor Murene er historien om den jødiske købmand Levin, mesterligt spillet af Jørgen Reenberg, der på trods af sin succes i forretningslivet stadig husker på den uret, der som ung blev begået mod ham, fordi han var jøde. Årene har kun forstærket hans bitterhed, og al hans harme blusser op igen, da hans datter Esther (Sonja Richter) forelsker sig i sønnen til den mand, der i sin tid begik uretten mod Levin.

Esther og hendes forlovede bliver fanget i konflikten mellem deres fædre, og de må vælge mellem deres kærlighed og loyaliteten over for deres familie og deres kultur. Fordi begge fædrene er ubøjelige, er det op til de unge mennesker at nå frem til en forsoning. Temaet er evigtgyldigt, og selvom der lægges op til en vis sympati med jøderne, eftersom det er familien Levin, vi følger, og familien Herming er meget usymaptiske i sin ublu manipulering af de unge, er moralen dog slutteligt, at det unge par selv skal finde frem til deres værdier.

Sceneopbygningen er temmelig enkel, og selvom det jødiske og det kristne hjem henholdsvis prydes af en gigantisk (halv) davidsstjerne og et kors, er disse en så integreret del af baggrunden, at de på ingen måde springer i øjene. Tøjet er velvalgt, det skaber stemning og understreger med al ønskelig tydelighed de enkeltes karaktertræk.

Først og fremmest er Indenfor Murene dog værd at se for sine fremragende skuespillerpræstationer og et manuskript, der stadig holder. Jørgen Reenberg er yderst overbevisende som den gamle patriark, der modvilligt bøjer sig for sin familie og føler sig forrådt af sin datter. Ghita Nørby er hans lidt kuede kone, der ikke kan hamle op med fru Herming i elegance. Deres fællesskab i hypokondri, der bygger bro over deres uoverensstemmelser, er kosteligt. Henning Jensen spiller Herming, pæn og forstående på overfladen men i virkeligheden dybt racistisk og absolut ikke særlig behagelig.I de mindre roller er Nicolas Bro uforglemmelig som hurtigtsnakkende købmand med den berømte catch-frase: Lad dog barnet, men den morsomste og mest tragiske figur spilles dog af Søren Sætter-Lassen, der iklædt en meget lang jakke, der gør hans ben utroligt kort, (igen) spiller den forsmåede bejler.

Fokus er dog naturligvis på det unge par. Carsten Bjørnlund spiller den unge professor Herming, men desværre når han ikke for alvor at gøre indtryk - måske fordi han er en temmlig uselvstændig brik i spillet mellem fædrene, måske fordi han i det hele taget ikke har så meget scenetid. Til gengæld gør Sonja Richter dybt indtryk i en af sine bedste roller til dags dato. Samlet må man sige, at Indenfor Murene er et af de mest seværdige stykker på det kongelige teater i lang tid.

Se spilletider.
Foto: Thomas Petri