Flere nyheder

 
Litteratur
De små blå mænd

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
De små blå mænd
Tir. 24. maj 2005

Terry Pratchett er mest kendt for sin fantastiske serie om Diskverden; men han skriver også børnebøger. "De små blå mænd" er en eventyrlig fortælling om en niårig pige, der bliver fanget i Drømmeland - eller snarere i Mareridtsland, og kun bevæbnet med en stegepande må redde hele verden. Fyldt med humor, spænding og tankespind, der er vendt på hovedet så mange gange, at man ikke længere selv ved, hvad der er op eller ned, er denne bog et fund for alle eventyrelskere fra 10 år og op.

Niårige Tiffany vil være heks, og er derfor ikke specielt foruroliget, da hun pludselig er omgivet af eventyrfigurer. Men det burde hun være, fordi de er den onde Dronnings værk, som prøver på at komme ind i og overtage Tiffanys verden. Heldigvis er hun ikke alene, hun har sin gode stegepande som fortræffeligt våben, en talende tudse som hjælp og desuden et hav af små blå mænd, Nac Mac Feegler, der hellere end gerne kaster sig ud i slagsmål, og sammen begiver de sig til Dronningens mareridtsagtige verden.

Bogen er uhyre opfindsom og bærer præg af Pratchetts vidunderlige og dybt særegne fantasier. Gængse eventyr bliver vendt på hovedet i dette eventyr, hvor det er heksen, der er heltinden, og hendes hjælpere er en flok fordrukne og tyvagtige slagsbrødre. Tiffany selv udtrykker en dyb skepsis overfor eventyr, der får folk til at lade være med at tænke sig om og stille spørgsmål.

Karaktertegningen er fin og nuanceret, og selvom Tiffany er vores heltinde, bliver vi konstant mindet om, hvor uegnet hun burde være til det med sine alt for store støvler og temmeligt egoistiske holdning til verden - og den dumme lillebror, for hvem hun udsætter sig for alskens farer for at redde ham.

De små blå mænd er et moderne eventyr af slagsen, der højlydt blæser på de gammeldags eventyr med deres stereotype helte og heltinder, og som i stedet bruger sine kræfter på at fortælle en fantastisk, eventyrlig, uforudsigelig, morsom og spændende historie i lige så fantastiske, eventyrlige, uforudsigelige, morsomme og spændende omgivelser.

Terry Pratchett: De små blå mænd
Forlag: Borgen
Sider: 304
Udgivelsesdato: 24.05.2005
ISBN: 87-21-02447-2