Flere nyheder

 
Film
Pige med perleørering

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Pige med perleørering
Søn. 22. maj 2005

I 1665 i byen Delft i Holland kommer 17-årige Griet i huset hos den berømte maler, Johannes Vermeer. Familien er i pengenød, da den rige mæcen Van Ruijven ikke vil bestille et nyt maleri - til gengæld er han meget interesseret i Grieg, og snart finder tjenestepigen sig fanget i et spil mellem den magtfulde mæcen, den skinsyge malerhustru og Vermeers drømmeverden.

Pige med perleørering er dybest set en film om et maleri, et mesterværks tilblivelse. Vermeer arbejder langsomt, og den skarpsindige svigermor lader ham tilbringe timer med Grieg i hemmelighed for hendes datter, der i sin konstant gravide tilstand ikke kan tåle for megen sindsoprivelse. Selvom Grieg er uskolet, har hun en instinktiv forståelse for farver og komposition, der giver hende en uhørt plads i mesterens atelier, hvor ingen dødelig ellers må sætte sin fod.

Men hun er ung og smuk, og mens et begyndende forhold spirer mellem de to, må hun beskytte sig selv mod den brunstige Van Rujven, den jaloux hustru og de rygter, der begynder at svirre i byen. Det meste af filmen ses gennem Griegs øjne, hvilket får herskabets verden til at tage sig endnu mere fantastisk - og mærkelig - ud.

Scarlett Johansson er et mesterligt valg til den purunge Grieg; hendes skuespillerpræstationer er fantastiske, og hendes barnlige ansigt med de enorme øjne og svulmende læber tilsat en sky generthed synes at personificere uskyld. Oven i købet er ligheden til det originale maleri slående. Colin Firth spiller Vermeer med udtalt og vellykket underspil.

På dvd'en er der det sædvanlige ekstramateriale, der går bagom filmen, hvilket er ganske interessant i en film som denne, hvor der tydeligvis er tænkt meget over alle de kompositoriske enkeltheder. Pige med perleørering er en filmatisering af Tracy Chevaliers bestseller, men meget af handlingen er udeladt i filmen, og her er de fraklippede scener et rent skatkammer af baggrundshistorie: Om hvordan Griegs far bliver blind ved et uheld, så hun pludselig må brødføde familien, om den lille keramikflise, han giver hende, om pesten osv.

Orginaltitel: Girl With a Pearl Earring
Instruktør: Peter Webber
Spilletid: 100 min