Flere nyheder

 
Litteratur
Træmænd og Havkvinder

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Træmænd og Havkvinder
Fre. 27. maj 2005


"Træmænd og Havkvinder" er en dejlig lille bog med en helt speciel hyldest til H.C. Andersen. To udenlandske forfattere har i den grad ladet sig inspirere af hans fortællinger, at de har skrevet deres egne versioner af to af de mest kendte eventyr: "Grantræet" og "Den lille Havfrue".

Russiske Grantræer
Den første fortælling, Det grimme grantræ, er skrevet 1959 af russiske Jevgenij Permjak, og handler om et stakkels, grimt grantræ, der bliver hånet af skovens træer. Allerede i første sætning slår Permjak fast, at han har HCA i tankerne: "Ovre i Danmark voksede der en forunderlig skov med træer, som kunne tale - og de talte vel at mærke kun dansk." Og lidt senere fortæller han om Eventyrdigteren, der altid satte sig i grantræets skygge, hvilket gjorde de meget smukkere træer dybt misundelige.

Det er et meget rørende lille eventyr, helt i H.C. Andersens ånd, og man håber sådan, at det ender godt for det stakkels lille grantræ - for man ved jo aldrig med moderne eventyr.

Engelske sirener
Jane Gardam er også meget inspireret af HCA i sin novelle Hjerteflimmer fra 1983 - så meget, at hun lader sin lille havfrue citere passager fra HCAs Den lille havfrue, for så at forklare sin gammeldags udstryksmåde med et: "Det er en oversættelse fra dansk". Gardam er tydeligvis blevet dybt provokeret over den totale selvopofrelse havfruen udviser overfor den komplet uinteresserede prins, og derfor er hendes havfrue en selvsikker, rapkæftet lille sag, der nok forstår at vikle mændende om hendes fiskehale.

Denne lille havfrue er lillesøsteren til HCAs havfrue, og hun begriber ikke, hvordan hendes søster kunne smide sit liv væk på denne måde. Da hun møder prinsen selv, indrømmer hun, at han er lidt lækker, men hun er bestemt ikke forelsket - det er han til gengæld, og er straks parat til at forlade sin alkoholiserede kone. Men havfruen har skrappe krav - hvis de skal være sammen må han blive havmand og give afkald på sine ben, og hvis hun alligevel ikke vil have ham, må han blive opløst til havskum, nøjagtigt ligesom havfruen dengang...

Originalerne
Ib Poulsen, der har redigeret Træmænd og Havkvinder, har været så forudseende at sætte de to eventyr af H.C. Andersen, Grantræet fra 1844 og Den lille Havfrue fra 1837 i forlængelse af novellerne, så man kan læse originalerne bagefter. Selvom man synes at kende dem ind og ud dukker der alligevel nye nuancer op, når man har set dem gennem disse alternative brilleglas, og både de ny og de gamle eventyr vinder ved det. Bogen er illustreret af Kristian Nordentofts fine blyantstegninger .

Ib Poulsen (red.): Træmænd og Havkvinder. Fire eventyr af H.C. Andersen, Jane Gardam, Jevgenij Permjak.
Forlag: Klim
Sider: 66
Udgivelsesdato: 15.04.2005
ISBN: 87-7955-385-0