Flere nyheder

 
Film
Sin City

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Sin City
Fre. 3. jun. 2005

I rækken af filmatiseringer af amerikanske tegneserier er turen kommet til Frank Millers "Sin City". Resultatet er usædvanligt vellykket, og instruktøren Robert Rodriguez har formået at bevare den dystre tegneseriestemning og kombinere den med action-filmens fart og energi.

Sin City er et lidet opmuntrende sted, og gaderne er fyldt med gemene skurke, korrupte strømere og hårdt spændte, letpåklædte ludere. Filmen er lavet i sort/hvid (med enkelte undtagelser), og det gør byen og dens indbyggere endnu mere dystre og lurvede. Byen styres af guvernør Roark og hans bror kardinal Roark, og de gør hvad de kan, for at korruptionen og volden blomstrer. Den første rigtigt væmmelige skurk, vi møder, er guvernørens søn, der har en ubehagelig hang til små piger. Heldigvis kommer en af de eneste ærlige strømere i byen på tværs.

For Sin City er ikke kun hjem for nogle af tegneserieverdens dummeste svin, der findes også mennesker, der kæmper for det gode, og filmen følger tre af dem, i hver deres jagt på retfærdighed, hævn og simpel fred. Bruce Willis er politimanden Hartigan, der er på vej på pension, da han lige skal opklare en sidste sag om en forsvunden pige. Mickey Rourke spiller den hårdkogte Marv, der er lige så muskuløs som han er grim. Endelig spiller engelske Clive Owen den iskolde Dwight, der får rodet sig ind i en større gangsterkrig, da han forsvarer sin kæreste over for den ubehagelige strømer Jackie Boy (Bencio Del Toro).

De tre historier hænger ikke sammen, selv om vore tre helte krydser hinandens vej fra tid til anden. Hver for sig er historierne både interessante og spændende, og så er de ikke mindst ufatteligt voldelige. Sin City er nemlig både grotesk, voldelig og grotesk voldelig. På den måde ligner filmen Robert Rodriguez' tidligere film som From Dusk Till Dawn og Once Upon a Time in Mexico. Engang i mellem er det lige ved at kamme over, men heldigvis redder humoren og tegneseriestemningen filmen fra at blive for meget.

Sin City ligner hele vejen igennem den tegneserie, som den er inspireret af, og en konvertering af en tegneserie til film er sjældent set bedre og mere vellykket. Det kan måske have noget at gøre med, at Frank Miller, der skabte Sin City både har været med som manuskriptforfatter og medinstruktør på filmen. Stemningen er fabelagtig og Bruce Willis, Mickey Rourke og Clive Owen udfylder på hver deres måde rollen som film noir-helt til fulde. Blandt skurkene er Rutger Hauer fin som kardinal Roark, mens Elijah Wood spiller den psykopatiske og lydløse dræber Kevin, der i øvrigt ikke siger et ord. Det skal også lige nævnes, at Jessica Alba, Brittany Murphy, Jaime King og Rosario Dawson er blandt de unge kvinder, vore helte prøver at redde, men som ikke er så uskyldige eller forsvarsløse som det kunne se ud til.

Sin City er en fantastisk filmatisering af en tegneserie, men det er også en hæsblæsende actionfilm og så er den på sine steder meget, meget morsom på en bizar og grotesk måde. Historien er både intens, medrivende og dyster og det vigtigste er, at den holder stilen fra tegneserien hele vejen igennem.

Se spilletider.