Flere nyheder

 
Litteratur
Nål og Tråd

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Nål og Tråd
Tor. 23. jun. 2005

"Nål og Tråd" af Katie Ebben er en inspirationsbog med små artikler omkring mønstrede boligtekstiler, anvendelsen af farver og stoffer i hjemmet osv., foruden et omfattende gør-det-selv kapitel, der er fyldt med gode og spændende projekter.

Bogen er en kærlighedserklæring til stof og mønstre, som i mange år har været bandlyst fra det moderne hjem, og Katie Ebben gør sit bedste for at overbevise læseren om, at de er - og retteligen bør være - på vej tilbage.

Teori og inspiration
Først kaster hun sig ud i en lille farvelære og viser, hvordan man kan ændre atmosfæren vha. varme og kolde farver, hvordan man bygger en farveskala op i et rum etc., illustreret med en masse gode fotografier. Herefter følger et afsnit om anvendelsen og sammensætningen af forskellige mønstre - striber, blomster, geometriske og rigtige billedmotiver. Endelig bør man overveje, hvilken overflade og struktur ens møbler/tæpper etc. har, da det også i høj grad taler til følelserne.

Herefter følger et kapitel om 10 af tidens hotte designere. Der bruges et par spalter på tips fra de enkelte designere, og en hel side med baggrundsviden om designeren. Denne del af bogen har ikke rigtigt kunne fange min opmærksomhed, selvom der til hver designer også er en side med fotoeksempler. I det hele taget gælder det, at hvis man kun er ude efter opskrifter, så bliver man nok træt af Inspirations-kapitlerne, som fylder de første 77 sider, før man endelig når frem til gør-det-selv projekterne.

22 Projekter
Efter en lille oversigt over det nødvendige udstyr, samt en beskrivelse af forskellige stoffer, startes der med Dækketøj. En enkel men flot hørdug med hulsøm og pyntet med enkelte perler, er straks blevet min favorit, og de silkekantede servietter er både nemme at lave og yderst elegante. I kapitlet Puder er der alt fra pudebetræk over firkantede gulvpuder til sækkestole. Herefter følger Blød luksus til soveværelset, hvor man bl.a. støder på polstrede bøjler, quiltede sengetæpper og varmedunke. Kapitlet om Tekstilkunst viser, hvordan man kan lave sit eget vægtæppe, efterfulgt af en række meget fine Gardiner. Endelig er der en række mere eller mindre vanvittige forslag til Lamper, samt betræk til stole og sofaer.

Nål og tråd er lækkert sammensat, og især de fine billeder er med til holde interessen fanget. De giver virkeligt lyst til timer foran symaskinen. Opskrifterne er af meget varierende sværhedsgrad, men en grundig gennemlæsning viser hurtigt, om det er en opgave, man kan magte. Alle de former for sting, der er brugt, bliver forklaret og illustreret tydeligt sidst i bogen. Den er i allerhøjeste grad anvendelig, hvis hele hjemmet skal have et nyt look, men der er også masser af gode ideer, hvis man bare vil pifte det op med en hjemmelavet velourlampe eller puder i kontrastfarver.

Katie Ebben: Nål og Tråd - inspiration, projekter, designere
Forlag: Aschehoug
Sider: 160
Udgivelsesdato: 27.05.2005
ISBN: 87-11-18212-1