Flere nyheder

 
Litteratur
D-dag

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
D-dag
Tir. 28. jun. 2005

Ikke siden tv-serien "Kammerater i krig" og især filmen "Saving Private Ryan" har man i den grad følt ubehaget og fornemmet den forfærdelige følelse af dødelige kugler suse tæt fordi. Det kommer tæt på med denne anden udgave af Stephen Ambrose gigantværk om D-dag.

Naturligvis kan intet værk på billeder eller tekst tilnærmelsesvis bare give den mindste fornemmelse, der ligger op af det, der mødte mændene på Normandiets strande den 6. juni 1944, men der er næppe en bog, der beskriver deres oplevelser mere fængende, intenst og tæt. Bogen griber læseren fra første side og den er svær at lægge fra sig igen, før man er kommet med de unge mænd op ad skrænten og væk fra stranden og dermed igennem D-dag.

Bogen er først og fremmest en personlig skildring af nogle af nogle få menneskers oplevelser af D-dag. Den giver et nogenlunde overblik af den kaotiske dag, en glimrende beskrivelse af strategiske billede, der leder op til landgangen i Europa, men frem for alt fortæller den indlevende og gribende om de enkelte menneskers både fantastiske og forfærdelige oplevelser den dag.

Eneste ankepunkt mod bogen er, at den amerikanske forfatter går noget let henover de britiske, canadiske og polske troppers indsats. Det er ikke, fordi de ikke er omtalt, men relativt set, får de ikke mange sider tildelt ud af de i alt 600 sider. Dette irriterer noget, da nogle af afsnittene om de amerikanske tropper på strandene bliver noget lange. Der bliver simpelthen beskrevet for mange amerikanske mænds kamp på stranden. Nogle af disse bidrager ikke med noget nyt til fortællingen men udbygger kun hvor lang og forfærdelig dagen var. Som læser sider man efter den sidste side og spekulerer på, om man nu fik det hele med om de britiske strande.

Ses der bort fra dette ene punkt, er det et fantastisk værk, som er gribende skrevet. Man skal dog have en hvis interesse i emnet, da 600 sider om én dag med fortællinger der ligner hinanden ellers kan være lang.

Stephen Ambrose: D-dag
Forlag: Borgen
Sider: 688
Udgivelsesdato: 18.04.2005
ISBN: 87-21-02584-3