Flere nyheder

 
Litteratur
Akvarelbogen

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Akvarelbogen
Lør. 16. jul. 2005

"Akvarelbogen" af Elizabeth Tyler er den perfekte begynderbog til enhver med en kunstmaler i maven. Ved hjælp af trin-for-trin-vejledninger og indføringer i metode og teknik, bliver man forbavsende hurtigt i stand til at male i hvert fald de mere enkle motiver, der foreslås.

Der startes med det helt grundlæggende omkring akvarellen: hvordan man sammensætter en farvenøgle, hvordan man maler vådt i vådt eller laver mørke effekter på lyst underlag og omvendt osv. Det er sikkert ikke alle, der gider at læse det, og edt er også meget sjovere straks at kaste sig ud i det første maleri, en smuk blomst, hvor man skal være opmærksom på både små detaljer som en regndråbe og den effekt af dybde den diffuse baggrund formår at skabe.

Herefter følger en lang række blomsterbilleder med formaninger om f.eks. ikke at sjuske med stilken, der kan være med til at skabe spænding i kompositionen. Næste skridt er at vove sig over i dyrebilleder, som er sværere, da kropsholdning og ansigtsudtryk skal gengives og pels eller fjer skal virke livagtige. Trin-for-trin vejledningen af Den andalusiske vindueskat giver god træning foruden et særdeles kært billede. Herefter følger vi med Elizabeth Tyler til stranden, hvor tang og sten granskes.

Endelig når vi frem til mennesket, og her viser vanskelighederne sig for alvor med rynker og nuanceforskelle i hudfarven. Her gives gode råd, men da der ikke er nogen trin-for-trin vejledning her, blev det ikke til nogen portrætter fra min side. Bygningerne er næsten sjovere, for selvom der også her er en masse, der kan gå galt, især perspektivet og skyggerne, ligner det dog under alle omstændigheder en bygning. Herefter kan man give sig i kast med nogle fantastisk flotte vand- og himmelbilleder og malerier fra rejsen.

Der er også anvisning på maling af detaljer eller stort format, og hvad der er til stor hjælp, en oversigt over de fejl, man muligvis har begået, hvis papiret buler, farverne er blevet grumsede eller akvarellen simpelthen mislykkedes helt. Man kan selvfølgelig også snyed og læse det i forvejen og prøve at undgå nogle af de mest almindelige brølere.

Akvarelbogen er bestemt en anbefaling værd, der er vejledning for alle pengene og en skattekiste af ideer til motver. Også bogen selv er lækker: Tykt, flot papir, gode farvegengivelser, fængende typografi osv.

Elizabeth Tyler: Akvarelbogen
Forlag: Gyldendal
Sider: 110
Udgivelsesdato: 10.06.2005
ISBN: 87-02-03703-3