Flere nyheder

 
Diverse
Århus Festuge 2005

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Århus Festuge 2005
Tir. 30. aug. 2005

Årets festuge i Århus står i eventyrets tegn, og det er faktisk lidt af et eventyr med det væld af tilbud, byen byder på i løbet af ugen. Der er alt fra finkultur til tyrolermusik og fadøl og ikke mindst en bred vifte af begivenheder i mellem de to poler. Festugen blev officielt skudt i gang af borgmesteren og dronningen i Musikhuset Aarhus fredag aften ved gallaåbningen, og her slog Louise Gade stemningen an med forrygende eventyrtale, som var H. C. Andersen værdig. I samme sprog og stil som Andersen, fortalte Gade om eventyret Århus Festuge.

Scenen blev derefter overtaget af den kinesiske trup The Shenyang Acrobatic Troupe, som leverede den bjergtagende forestilling The Beautiful Legend, fyldt med slangemennesker, akrobat tik og fascinerende kunster. H.C. Andersens eventyr var vævet ind i forestillingen, ikke som en integreret del, men tydeligt og naturligt. Desværre gik dette fantastiske show kun over scenen to gange i løbet af fredagen, så kun et fåtal fik denne fantastiske oplevelse.

Ude på byens gade og stræder, myldrer det frem med eventyr, eventyr er både for børn og voksne, men vægten i år ligger på børnene. Festugen er ikke længere for de voksne, nu skal hele familien kunne få en fælles oplevelse i byen. Og det behøves ikke at være dyrt, man kan for små beløb (eller gratis) blive underholdt hele dage. Univers ved domkirken, som er rammen om de største begivenheder under festugen, leverer i løbet af dagtimerne et meget blandet program for børn. Voksne kan dog også sagtens være med og få en sjov oplevelse. Især kan Århus Teaters forestilling anbefales. Den indeholder en stomp-udgave af Klods Hans. Vores helt gør under stor larm og morskab kur til prinsessen med pander, koste og trommer. Det er en times forrygende underholdning midt på dagen, som kan binde alle aldre.

Samme sted fremfører den belgiske trup La compagnie Baladeu'x også et voksen/børneshow, som med jongleren, musik og ikke et eneste talt ord underholder alle underfundigt i en ½ time tid. Også her er der et sikkert hit for hele familien. Hvis man stadig vil bevæge sig på eventyrets vej, men har lyst til en tættere og næsten levende oplevelse af H.C. Andersen, kan man lægge vejen forbi Mejlgade til det lille teater Gruppe 38. Her vises hver dag forestillingen Du må være en engel, Hans Christian. Forestilling er dog næppe det rette ord, det er snarere en levende installation, hvor alle H. C. Andersens hovedpersoner er sat til bords og bliver opvartet af teatrets to tjenere. Publikum går rundt om bordet og oplever hovedpersonernes karakteristika og får på særdeles underholdende vis genopfrisket alle eventyrerne.

Med årets program har festugen endeligt taget et solidt spring fra tidligere, da man enten skulle sidde med en fadøl og lytte til musik inde i byen eller bevæge sig lidt være fra centrum for at kigge på kulturelt smalle udstillinger. Årets program byder på aktiviteter for enhver smag, så der er absolut ingen undskyldning for ikke at bruge en ½ eller 1 dag i byen.