Flere nyheder

 
Film
Springet på dvd

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Springet på dvd
Tir. 30. aug. 2005

"Foreløbigt holder jeg mig til det nu, som ingen udstrækning har. Springer fra det ene nu til det næste nu, som lyden i et stykke musik - fra den ene tone til den næste tone og derved får mening. Så får vi se.."

Dette er moralen i den poetiske danske film Springet af Henning Carlsen, der handler om en helt almindelig 40-årig mand, der en dag får at vide, at han er dødende. Denne besked giver ham en oplevelse af at falde, som han associerer med, da han sprang ud fra en altan med en parasol som faldskærm, da han var 13 år. Filmen kører som to parallelle historie med 30 års mellemrum - mellem nutiden hvor han tvinges til at forholde sig til sin sygdom og at forklare sin kone og omkringstående det, og med et bestemt tidspunkt i hans fortid, da han var 13 år, som han bliver ved med at vende tilbage til. Om to skæbner, der bestemmes i den spæde ungdom, skilles og føres sammen igen.

Filmen er spækket med metaforer og symboler, der til tider kan virke næste overvældende at forholde sig til - farvesymboler, symbolske handlinger og genstande: En bil, der var rød, bliver sort, et knust glas, lyden af flyvemaskiner etc. Det er i visse scener en lidt for stor mundfuld, og samme udtryk kunne godt være kommet frem med på en mindre opstillet, kunstig facon.

Alle rollerne er utrolig velspillede, særligt spilles hovedpersonen Mikael Birkkjær med stor indlevelse. Også børneskuespillerne er gode og naturlige og passer fint ind i det lidt stive 70er-agtige gammeldags miljø. Musikken spiller en stor rolle i filmen, og hele vejen igennem understøttes scenerne af klassisk musik og svingende jazzmusik.

Der ligger ikke de store oplevelser i ekstramaterialet, der giver en kort biografi af Henning Carlsen. Ekstramaterialet indeholder desuden et review af 10 udvalgte af hans film, et lidt stift kommentarlydspor og et diasshow fra optagelserne. Og meget mere er der ikke at sige om det - det kunne godt være undværet.

Instruktør: Henning Carlsen
Manuskript: Henning Carlsen
Medvirkende: Mikeal Birkkjær, Susanne Storm, Peter Steen, Asger Reher, Jesper Vigant, Lars Lunøe, Marina Bouras, Simon Kabel, Anne-Sofie Vegge Andensen m.fl.
Spilletid: 91 min.

Foto: Rolf Konow