Flere nyheder

 
Litteratur
Til et folk de alle høre..

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Til et folk de alle høre..
Tir. 20. sep. 2005

Det er en fin lille debatbog, Henri Goldstein har samlet. En bog om det dansk-jødiske mindretal, som blandt andre tæller fortidens store skikkelser Arne Jacobsen og Poul Henningsen samt nutidens Bent Melchior og Samuel Rachlin. Titlen "'Til et folk de alle høre.." er taget ud af Grundtvigs mund og afsluttes '.. som sig regne selv dertil'. Jøde er man i hjertet.

Hvis man altid har undret sig over, hvorfor de mange polakker kom til landet i slutningen af 60'erne, eller hvad sabbatten egentlig går ud på, er Til et folk de alle høre.. anbefalelsesværdig læsning. Og med i købet får man lommefilosofiske overvejelser over, hvad definitionen på 'god dansker - god jøde' er, samt hele kapitler viet til det dansk-jødiske kunst-, erhvervs- og medieliv. Sidstnævnte forstået på den måde, at bogen flere steder giver forsigtige kig til, hvordan det i Danmark er noget nær lovligt at udtrykke sig antisemitisk; kolleger, politikere og kommentatorer har frit spil.

Debatbogen - om end det er et indlæg i en noget afdæmpet debat - er skrevet af lutter jøder. Tanken er formentlig, at det skal være "inden for murene", men hvor er det synd, at man ikke fandt en skribent til et afsnit om de dansk-jødiske forfattere også.. man kommer jo helt til at savne Brandesbrødrene!

Fremhæves skal Mirjam Gelfer-Jørgensens kapitel om jøderne i det danske kunstliv. Kapitlet begrænser sig nemlig ikke, men inddrager teatermalere, gravører, arkitekter og kunstsamlere såvel som -handlere. Hvad man dog ikke vidste om Hirschsprung og grundlæggelsen af Bing & Grøndahl, men er blevet klogere på inden for blot få sider. Se, det er kunst.

Til et folk de alle høre.. får også adskilt jødedommen som lovreligion fra f.eks. den meget udskældte islam. En af forklaringerne på den velintegrerede jøde kan være, at den jødiske tro er en personlig sag, og at opholdslandets love til enhver tid sættes over de jødiske. Og så er det værd at huske, det var Mosaisk Trossamfund, der var blandt grundlæggerne af Dansk Flygtningehjælp som del af jødens pligt til at tage sig and andre.

Køb eller bestil bogen på e-boghandel.

Henri Goldstein (red.): Til et folk de alle høre..
Forlag: Gyldendal
Sider: 179
Udgivelsesdato: 09.08.2005
ISBN 87-02-03821-8