Flere nyheder

 
Litteratur
Katteejerens håndbog

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Katteejerens håndbog
Lør. 1. okt. 2005

"Katteejerens håndbog" henvender sig især til folk, der skal anskaffe sig en eller flere katte for første gang. For garvede kattemennesker vil de fleste af tingene være gammelkendte og indlysende - men formentlig vil man alligevel ikke kunne lade være med at falde for de underskønne fotografier, bogen er fyldt med.

Som sagt er Katteejerens håndbog meget elementær, og indledes efter en kort historie om kattens status i Egypten og det kattetyveri, der første den til Europa, med nogle meget grundlæggende praktiske overvejelser til den, der ønsker at anskaffe sig en kat: Er der allergikere i familien, er der mon nogle blandt naboerne, der ikke bryder sig om katte (det er der sgu nok, og hvis det skal være parametret, er der ikke mange, der kan få lov til at holde kat) etc.

Spørgsmålet om ude- eller indekat virker meget relevant, men Ulla Barvefjords holdninger er mildest talt overraskende: Det er værre at være udekat pga. trafik og uvenlige naboer end det er at være spærret inde i en lille lejlighed, og hun er oven i købet stor fortaler for at gå med sin kat i en snor! Jeg er sikker på at mange katteelskeres hår rejser sig ved en sådan udtalelse. Jeg har i hvert fald aldrig kendt en kat, der ikke er blevet meget rasende over at skulle stifte bekendtskab med en kattesnor.

Herudover er bogen ganske fornuftig, selvom mange af de ting, der bruges tid og kræfter på, såsom hvor katten skal sove, ikke er noget der kan planlægges, og som katten nok selv skal beslutte. Hvis man er interesseret i udstillinger og konkurrencer, er der nogle fine kapitler herom, ligesom der naturligvis er en kort oversigt over de anerkendte racer (uden dog at angive, hvilke standarder, der følges, for der er mildest talt uenighed om, hvilke racer der er anerkendt som selvstændige etc.) med enkelte billeder.

Afsnittet om sygdomsforebyggelse og hvordan man tager sig af den aldrende huskat er noget af det, der virkeligt gør bogen værd at eje. Da jeg er vokset op med gårdkatte, virker pelspleje og ørerensning både overdrevet og overflødigt på mig, men herudover er der beskrevet mange små sygdomstegn, man enten vil være i tvivl om eller måske slet ikke lægge mærke til, før det er for sent. Spørgsmålet om faren for toxoplasmose hos gravide kvinder, hvilket i virkeligheden er uhyre sjældent, er også med til at opklare nogle almindelige misforståelser.

Katteejerens håndbog indeholder en masse ævl og sentimentale fortællingen om forfatterens egne myriader af dyr af alle slags, som ikke umiddelbart virker relevant, men der også en masse pudsige informationer, og ikke mindst er bogen udstyret med Eivor Rasehorns absolut bedårende fotos af alskens nysselige, mystiske og indimellem også mindre heldige kattearter. Sphynxen får mig stadig til at gyse; men når man kan få så grotesk en kat som Exotic'en til at se sød ud, så har man opnået det yppigste inden for kattebilleder. Legesyge killinger, henslængte fuldvoksne katte og vidtåbne gab.. jeg er smeltet!

Køb eller bestil bogen på e-boghandel.

Ulla Barvefjord: Katteejerens håndbog
Forlag: Aschehoug
Sider: 141
Udgivelsesdato: 21.09.2005
ISBN: 87-11-26274-5