Flere nyheder

 
Litteratur
Sudoku

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Sudoku
Lør. 1. okt. 2005

Sudoku, den japanske pendant til krydsogtværs, er for alvor begyndt at blive populært herhjemme, og med Sesams "Sjov med Sudoku" kan den uerfarne roligt give sig i kast med de stimulerende opgaver med tal, bogstaver og tegn.

Hvad er sudoku? Sudoku er en opgave i en ramme, der består af rækker, kolonner og kasser - størrelse og antal varierer alt efter sværhedsgrad. På begynderstadiet har man f.eks. en lille ramme, der består af fire rækker (på langs), fire kolonner (på højkant), og dermed fire underopdelte kasser, altså i alt 16 felter. Hertil svarer så fire tegn, typisk tallene 1-4, men det kan også være diverse bogstaver eller abstrakte tegn, som kun må forekomme én gang pr. kolonne, ramme og kasse. Enkelte af tallene står der fra begyndelsen af, resten må man deducere sig frem til

Det lyder meget snørklet (bare rolig: der medfølger udførlige instrukser), men det er både nemt og morsomt, og man får virkeligt trænet sin logiske sans. I starten er man meget glad for facitlisten, hvor man kan kontrollere, om man har forstået opgaven rigtigt, men efterhånden som selvtilliden vokser og opgaverne løser sig selv, bliver den overflødig. Efterhånden bliver opgaverne sværere, og man hopper over i rammer med 36 og 81 felter, hvilket dog ikke altid er en ulempe. Det hele handler om at få taget hul på opgaven; når først man har fundet en begyndelse, går det relativt nemt.

Eneste rigtige anke er, at der ikke er nogen indledning udover selve forklaringen på, hvordan man spiller det. Jeg ville meget gerne have hørt lidt mere om sudokuens oprindelse og historie, eller hvad navnet betyder; men der er ikke et eneste ord herom, heller ikke på bagsiden. Ikke engang at det stammer fra Japan oplyser bogen om, og i betragtning af, at det netop er en begynderbog, synes jeg, det er en decideret fejl.

Hvis man holder af krydsogtværser og diverse logiske opgaver, vil man sikkert også blive glad for sudoku. Og så er det meget interessant at se, hvor stor forskel det egentlig gør, om det er tal, bogstaver eller tegn, man jonglerer med. Selvom man også ender med håndtere tegnene uden problemer - det er i høj grad et spørgsmål om vane -, vil de fleste sikkert have naturlige præferencer; jeg ser for mit eget vedkommende en tydelig tendens til at løse bogstavopgaverne hurtigere, fordi jeg her leder efter hele ord i stedet for en talorden. Alt i alt en meget hyggelig beskæftigelse, som man godt kunne risikere at blive afhængig af.

Køb eller bestil bogen på e-boghandel.

Poul Malmkjær: Sjov med Sudoku
Forlag: Sesam
Sider: 112
Udgivelsesdato: 22.09.2005
ISBN: 87-11-22489-4