Flere nyheder

 
Litteratur
Hans V. Tofte

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Hans V. Tofte
Man. 3. okt. 2005
For en del år siden gik der mange myter om Hans Tofte, den danske helt fra 2. verdenskrig, som fortsatte i CIA efter krigen og deltog i mange af USA mest hemmelige operationer i 50'erne og 60'erne. Efter mange af dokumenter nu er blevet offentligt tilgængelige, er det lykkedes Henrik Krüger at stykke en biografi sammen om både Toftes private liv og også hans gerninger i diverse efterretningstjenester. Det er spændende læsning, men bogen er desværre præget af at mange af kilderne er anden hånd og arkivmateriale, så fortællingen er er ikke særligt levende, men meget beskrivende.

Henrik Krüger har lavet et meget grundigt stykke research og fået samlet alle stumperne til en meget sammenhængende biografi. Vi begynder helt fra begyndelsen med barndommen, så vi spores ind på hvad der har præget og formet Tofte. Bogen følger slavisk Toftes liv og gerninger, og det fungerer rigtigt godt.

Efterretningsverdenen er fyldt med mange personer, så i den slags biografier kan man hurtigt miste overblikket over hvem, der er hvem. Det sker ikke her, Henrik Krüger formår løbende at opsamle og genopfriske alle betydende skikkelser i Toftes liv, så man gennem hele biografien har overblik over persongalleriet.

Som nævnt er der ikke tale om en så levende biografi. Den er også forholdsvist kortfattet, hele Toftes spændende og omfattende liv er beskrevet på kun 146 sider. Det lader ikke plads til mange detaljer, men man må gå ud fra, at det skyldes, at der ikke har været mange kilder tæt på Tofte tilgængelige, og at mange af oplysninger om hans hemmelige operationer er "kolde" fakta fra CIA's arkiver, så det skal Henrik Krüger ikke lastes for.

Gennem det meste af bogen forholder Krüger sig nøgternt til Toftes bedrifter. Set med vores dages øjne er de ikke kønne alle sammen, snarere tværtimod. Han deltog i flere af CIA's mest beskidte operationer under den kolde krig. Dette har naturligvis haft tragiske konsekvenser for mange mennesker. Krüger fordømmer ikke dette, men én gang går han af sporet og kritiser og borer i USA narko/udenrigspolitik. Dette kan sagtens være på sin plads andre steder, men det virker malplaceret i denne bog.

Det skal dog ikke ændre det overordnede billede af en glimrende, men lidt stiv og beskrivende biografi om et helt specielt og meget spændende menneske. Har man bare lidt interesse i efterretningsvæsen, historie eller anden verdenskrig kan den bestemt anbefales til bogreolen.

Køb eller bestil bogen på e-boghandel.

Henrik Krüger: Hans V. Tofte - Den danske krigshelt der kom til tops i CIA
Forlag: Aschehoug
Sider: 208
Udgivelsesdato: 16.08.2005
ISBN: 87-11-11836-9