Flere nyheder

 
Litteratur
Det Uperfekte Menneske

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Det Uperfekte Menneske
Tir. 4. okt. 2005

Da betegnelserne flanør, spradebasse, laps, blærerøv, livsnyder, æstetiker og krukke alle passer på Jørgen Leth, er det ordenes værdiladning, der må fokuseres på, inden man vælger den, som smager en bedst. Alle har en mening om manden, hvis multitalent ikke fornægter sig. I erindringsbogen "Det Uperfekte Menneske - Scener Fra Mit Liv" er der stof nok til en gang for alle at vælge standpunkt i forhold til personen Leth; den cool flanør.

Det er undertitlen, som først fanger opmærksomheden: Scener Fra Mit Liv. Hvor vi andre dødelige nok vælger den mere lineære, kronologiske vej fra fødsel til død, klipper Jørgen Leth tilværelsen op som en film. En kapitelindeksering, der har en funktion i forfatterens indre kartotek såvel som over for den trofaste fan, der i erindringsbogen guides gennem et misundelsesværdigt liv fuld af hastige, emotionelle beslutninger, svigt, nydelse og udfordring.

Nysgerrighed er vel kodeordet til at forstå, hvordan en begavelse som Jørgen Leth har kunnet træffe så hovedløst dumme beslutninger som f.eks. at forlade sin gravide kone og først komme tilbage, når barnet er født, være hashkurer med 40 kilo på samvittigheden og forføre teenagere som 50-årig. For helt ærligt: Det er da også en slags stillingtagen at vælge et liv, der leves i følelsernes vold med de kortvarige glimt af lykke på den ene side og depression på den anden, som det nødvendigvis medfører?

Læseren vil nok blive provokeret af det skødesløse fjant, som kendetegner Jørgens Leths liv som filmskaber, cykelkommentator, digter og forfører - ikke bare af kvinder i alle aldre og nationaliteter - men 'at the end of the day' har de mest emancipationssøgende læsere fået et ikon at beundre for sit faglige og personlige vovemod. Et historisk dokument, der også giver indblik i den danske kulturdebat de seneste 50 år og understreger, at man altså ikke kan være noget ved musikken, hvis der lægges afstand til jazzen!

Køb eller bestil bogen på e-boghandel.

Jørgen Leth: Det Uperfekte Menneske - Scener Fra Mit Liv
Forlag: Gyldendal
Sider: 368
Udgivelsesdato: 29.09.2005
ISBN: 87-02-03190-6