Flere nyheder

 
Film
Mørke

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Mørke
Tir. 11. okt. 2005

Jannik Johansens nye film, "Mørke", er en spændende og velspillet thriller, der hele vejen holder tilskuerens interesse fanget. Særligt filmens psykologiske præmis bliver godt videreformidlet, hvorimod dens underliggende detektivlignende spor kun fungerer som bærer af historiens nærværende hovedlinje.

Selvmord
Med en tagline som Ingen bør dø alene og selvmord som sit dramatiske omdrejningspunkt, er Mørke i sit udgangspunkt et psykologisk drama, der berører selvmordets tragedie, dette især for de uforstående efterladte. Den irreversible kendsgerning, som døden nu engang er, får yderligere personlig konsekvens, når de nærmeste efterladte når til den erkendelse, at de måske ikke var tilstede for den afdøde. Og det er i sådan en sjæletilstand, at historiens protagonist, Jacob, befinder sig i.

Jacob
Hovedpersonen, stærkt spillet af Nikolaj Lie Kaas, er en journalist, der forsøger at opnå en nærmere indsigt i omstændighederne omkring sin søster, Julies (Lotte Bergstrøm), selvmord på dennes bryllupsnat. Julie, der er hjerneskadet efter et tidligere selvmordsforsøg, gifter sig efter et kortere bekendtskab med Anker (Nicolas Bro), som hun har mødt via en chatside på nettet. Men det, der ligner starten på en god fremtid for den unge pige, ender meget hurtigt i en tragedie, da hun findes død på sit hotelværelses badeværelse natten efter bryllupsfesten.

Der er mørkt i Mørke
Tynget af skyld, tvivl og sorg, påbegynder Jacob, efter at han har fundet en mærkværdigt sammenfaldende dødsannonce blandt søsterens efterladte ting, sin egen efterforskning af de ulykkelige begivenheder. Hans jagt på sandheden, og sjælefred, fører ham til den lille by Mørke, der er en lille, forstemt og uindbydende by i Jylland, hvor han har sporet Anker til. Analogien mellem byen og filmens atmosfære, og her især Jacobs sindsforfatning, ligger lige for.

Solid og intim
Filmens historie afvikles i et roligt tempo, der giver en særdeles god basis for tilskuerens mulighed for, at nå ind under huden på de dominerende karakterer. Mørke er det meste af vejen en ganske genrebevidst psykologisk thriller, der især har sin force i sin opprioritering af det menneskeligt vedkommende drama. Kun et par enkelte ikke helt så vellykkede forsøg på, at indlemme lidt klassisk gysende suspense, falder lidt ved siden. Men heldigvis er det undtagelsen, at Jannik Johansen forfalder til unødvendige spændingsgimmicks, hvilket gør, at filmen bevarer sin betydelige troværdighed.

En god oplevelse
Både historie, iscenesættelse og fremragende spil af især Nikolaj Lie Kaas og Nicolas Bro gør Mørke til en rigtig god film, der med sit væsentlige og voksne materiale, bør nå ud til et stort publikum. Og selvom der nok i historien er lagt i kakkelovnen til en større overraskelse end plottet måske kan levere, så hænger man på i samtlige de to timer, som filmen varer. Så ja, Mørke er en rigtig god oplevelse - se den.

Se spilletider.
Foto: Liam Daniels