Flere nyheder

 
Litteratur
Le Creuset Kogebog

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Le Creuset Kogebog
Fre. 14. okt. 2005

"Le Creuset kogebogen" er, som man måske kan udlede af navnet, en kogebog, der tager sit udgangspunkt i Le Creusets meget smukke og charmerende gryder, skåle og pander, - og den slags er desværre sjældent en god ide. Inden man er nået ret langt i kogebogen får man en fornemmelse af, at opskrifterne kun vil lykkes, hvis man stormer ud og investerer i en masse Le Creuset'er.

Kogebogen reklamerer selv med "enkle og lettilgængelige" bistroretter, og det er simpelthen forkert. Kødretterne skal f.eks. være i ovnen mellem 3 og 7 timer, for slet ikke at tale om dem, der bør laves dagen i forvejen. Der er bestemt retter, der er værd at gå i gang med otte timer før serveringen, men så skal man helst også føle, man serverer noget lidt mere ekstravagant end en bistroret. Og enkelt er der vist ingen, der ville kalde det.

Forretterne er lidt mere medgørlige. Der er en stor overvægt af pateer og terriner, men der er også en fortrinlig ostesoufflé og en meget indbydende gang gratinerede krebs. Her er de så venlige at pointere, at man sagtens kan klare sig med pillede krebs, og hvordan man i så fald skal gøre - for selvfølgelig er deres udgangspunkt hele, friske krebs.

Hovedretterne er inddelt i Fisk, herunder også en opskrift på frølår, Kød og Fjerkræ. Kødretterne kan man godt glemme alt om på hverdage, medmindre man er hjemmegående, men fiskeretterne er ganske udmærkede, og især føler jeg mig tiltalt af fjerkræene. Her er ikke noget med syv gange kylling med lidt forskelligt krydderi, der bydes på ungdue, landhøne, and - og kanin. Og selvfølgelig den franske klassiker over alle, Coq au vin.

Herefter følger et glimrende afsnit om grønsager, der både byder på ganske almindelige og lidt mere eksotiske retter som tilbehør eller selvstændig ret. Desserterne, derimod, må jeg ærligt sige, jeg er skuffet over. Det starter godt med Cointreausoufflé med appelsinsalat, der kræver meget få ingredienser og som faktisk er relativt hurtigt at lave; men så er det også slut med nytænkende desserter. Der er selvfølgelig ikke noget galt med endnu en opskrift på Crème caramel, Pærer i rødvin eller Tarte Tatin; men det er godt nok set mange gange før.

Alt i alt er Le Creuset Kogebog ikke helt, hvad jeg havde håbet på. Opskrifterne er hverken enkle eller specielt originale - selvom jeg stadig glæder mig til, at jeg får tid til at prøve nogle af opskrifterne med den langtidsstegning, som ellers er blevet bortvist fra det moderne køkken. Alle trinene er forklaret udførligt, så der bør ikke opstå kriser undervejs, og der er fine billeder med til hver opskrift. Hvis man er til hverdagsmad, der virkeligt er blevet kælet for, og hvis man vel at mærke har den fornødne tid, er der dog ingen tvivl om, at en del af retterne vil kunne vække begejstring.

Køb eller bestil bogen på e-boghandel.

Elisa Vergne: Le Creuset Kogebog
Forlag: Aschehoug
Sider: 146
Udgivelsesdato: 01.10.2005
ISBN: 87-11-26643-0