Flere nyheder

 
Litteratur
Gyldendals citatbøger

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Gyldendals citatbøger
Tor. 27. okt. 2005

- Gentlemen foretrækker blondiner. Sagt om mænd
- Størst af alt. Sagt om kærligheden
- Blondiner holder også mest af gentlemen. Sagt om kvinder

Fyndord er værdifulde i deres egenskab af at underholde, vende argumenterne på hovedet og få os til at se verden fra et nyt ståsted. Derfor har Gyldendals små citatbøger også deres berettigelse, og det er befriende at opleve fagbogsredaktionen beskæftige sig med det tvivlsomt lødige stof!

De store stjerner er der, de gamle filosoffer er der, og endda bibelen har fundet vej til den jungle af citater, trilogien 'Sagt om..' byder på. De nye citatbøger følger op på Gyldendals første, mere flyvske udgivelse inden for genren: Hjertet tager aldrig fejl.

Men måske hjertet alligevel tager fejl ind i mellem? F.eks. citeres Micheline Presle for at skulle have sagt, at "Mændene er utvivlsomt dummere end kvinderne. Eller har man nogensinde hørt, at en kvinde gifter sig med en mand udelukkende på grund af hans smukke ben?", og Liza Blondes betragtninger af kærligheden har udmøntet sig i konklusionen, at "Der er tre slags kærlighed: den lykkelige, den ulykkelige og den trofaste. En utopi, en tvangstanke og en absurditet." Citater, der får læseren til at trække på smilebåndet, tage stilling - og hvem ved, om ikke en forknyt sjæl eller to reddes af at vide, livets alvorlige spørgsmål således kan angribes med større lethed og humor?!

De begavede, ondskabsfulde og diskriminerende fyndord er en ren folkemindesamling. Oscar Wilde bringes til live, Woody Allen huskes for det, han er bedst til, og Groucho Marx ophøjes til lommefilosof. Spørgsmålet er, om de mange citater reelt kan tilskrives de mennesker, der er noteret som ophav, men for ganske mange gælder, at det er for sent at dobbelttjekke hos kilderne.

Og dermed er citatbøgerne på linje med f.eks. det ny og det gamle testamente - vi tager teksterne til os, som var de vores egne uden at betvivle hverken forfatter, oprindelse eller oprigtighed. Årsagen skal nok findes i, at vi nyder teksterne for meget og slet ikke kan undvære den andenhånds livserfaring, de giver os.

Gentlemen foretrækker blondiner
Forlag: Gyldendal
Sider: 176
Udgivelsesdato: 14.10.2005
ISBN: 87-02-03983-4
Køb eller bestil bogen på e-boghandel.

Størst af alt
Forlag: Gyldendal
Sider: 176
Udgivelsesdato: 14.10.2005
ISBN: 87-02-03981-8
Køb eller bestil bogen på e-boghandel.

Blondiner holder også mest af gentlemen
Forlag: Gyldendal
Sider: 176
Udgivelsesdato: 14.10.2005
ISBN: 87-02-03984-2
Køb eller bestil bogen på e-boghandel.