Flere nyheder

 
Litteratur
Skygge-Baldur

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Skygge-Baldur
Ons. 2. nov. 2005

"Skygge-Baldur" er titlen på den roman af Sjón, der vandt Nordisk Råds Litteraturpris 2005. Det er en sælsom og højst poetisk fabel, der fører læseren rundt i en spiral, der kun langsomt og modstræbende afslører sine hovedpersoner, alt imens læseren føres rundt i det eventyrlige islandske landskab.

Til at starte med virker Skygge-Baldur mere som en række løsrevne poetiske øjebliksbilleder, der beskriver forskellige personer og situationer, tilsyneladende uden nogen indre sammenhæng. Men pludselig viser det sig, at historierne alligevel hænger sammen på forunderlig og foruroligende vis. Det er Abba, en evnesvag ung kvinde, der forbinder portrætterne; og til sidst fremgår det, at hendes liv, hendes død og hendes fortid er hele omdrejningspunktet for romanen.

Den første person, vi møder er Baldur Skyggeson, der senere viser sig at være den strenge, lokale præst. Lige nu er han dog optaget af at jage en ræv, som han oplever at kommunikere med, og som han til sidst tiltror magiske kræfter. Der er også sinken Halfdan, der er forelsket i Abba, og som bliver dybt ulykkelig, da han finder ud af, at det kvindelig, præsten har sendt ham af sted for at hente, netop er Abbas. Endelig er der Fridrik B. Fridjonsson, der har taget sig af Abba, siden hun blev fundet, og som er fuld af foragt overfor præsten af grunde, der afsløres efterhånden.

"Verden åbner det gode øje på klem. Fjeldrypen skriger. Bækkene risler under den tynde is og drømmer om forår, så bliver de til livsfarlige elve. Her og der står der røg op fra snedyngerne på fjeldsiderne - det er deres gårde.
Alt her er lige blåt, undtagen der hvor det glitrer på toppene. Det er vinter i Dal."

Beskrivelserne af det barske islandske landskab får lov til at fylde meget i Skygge-Baldur, og de er med til at fremmane den særegne saga-stemning, der hersker gennem hele romanen. Især under den indledende rævejagt føler man sig hensat til gamle, fremmedartede myter. Opsætningen af siderne, hvor der til tider kun står tre linjer, leder naturligt nok tankerne hen på en digtsamling, hvilket understreger bogens lyriske dimension.

Køb eller bestil bogen på e-boghandel.

Sjón: Skygge-Baldur
Forlag: Athene
Sider: 117
Udgivelsesdato: 13.10.2005
ISBN: 87-11-17115-4