Flere nyheder

 
Litteratur
Hvid spiritus - drinks & retter

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Hvid spiritus - drinks & retter
Man. 31. okt. 2005

"Hvid spiritus - drinks og retter du ikke vil glemme" hedder bogen, og jeg er faktisk tilbøjelig til at give den ret. Det er kokken Anders Nilsson, der er blevet sat til at udforske de hvide spirituoser, og de opskrifter, han har fundet på, er uovertrufne.

Vodka, vodka med smag, kryddersnaps, gin, rom, grappa, tequila, anis, likør, frugtbrændevin og sake. Der er et kapitel pr. spiritus, og hvert kapitel indledes med nogle overvejelser om drikken, dens oprindelse, råvarer og historie. Det er dog opskrifterne, der virkeligt fanger opmærksomheden: De er inspirerede, frække og ganske forførende, og billederne er en invitation til at kaste sig over madlavningen, der er svær at stå imod.

Eftersom kapitlerne er inddelt efter spiritus, kan man planlægge sin middag efter hvad man lige har i barskabet og behøver ikke nødvendigvis at købe syv forskellige flasker - medmindre man bliver fristet på tværs af kapitlerne, hvilket jeg blev. Og så er kapitelinddelingen pludselig ikke så smart, for hvis man bare leder efter en dessert, er man nødt til at lede under hvert af kapitlerne.

For nu at give en lille smagsprøve på retterne: Blandt forretterne er de berusede østers eller de grillede kammuslinger med aspargeskartofler de mest spændende, hovedretterne byder på lammekrone med pebersauce og grillet rådyr med ginpolenta og til dessert er der både hindbær- og mandarinsoufflé, mai tai-sorbet, og rabarberfrites, is og brændende sambuca. Opskrifterne er generelt meget nemme at følge, og der er forbavsende få ingredienser, der skal til.

Hvid spiritus er en meget interessant bog for enhver, der nyder god, hvid spiritus; men som kogebog er den ganske uovertruffen, og personligt glæder jeg mig meget til at prøve resten af opskrifterne.

Køb eller bestil bogen på e-boghandel.

Hvid spiritus - drinks og retter du ikke vil glemme
Forlag: Aschehoug
Sider: 144
Udgivelsesdato: 13.10.2005
ISBN: 87-11-26638-4