Flere nyheder

 
Litteratur
1. Verdenskrig 1914-1918

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
1. Verdenskrig 1914-1918
Tir. 1. nov. 2005

1. Verdenskrig - synonym med skyttegravskrigens rædsler ved Somme og Verdun, hvor Europas nationer mistede en hel generation i et meningsløst blodbad, da tåbelige generaler sendte soldaterne frem mod maskingeværerne for at erobre nogle få kilometer sønderskudt mudder. Ovenstående dækker mange menneskers opfattelse af 1. verdenskrig. Den militære del af konflikten strakte sig dog bredere end som så. Dette beskrives på fremragende vis i Prior og Wilsons bog. Den ikke et detaljeret værk om krigen, men den giver på fremragende vis et overblik over begivenhederne på slagmarken og fortæller også om politikken bag fronterne. Den er dog skrevet lidt indforstået, så det forventes, at man som læser har en vis viden om perioden, ellers kan man let fare vil i begivenhederne.

Bogen går kronologisk frem, år for år. Det betyder, at der hoppes lidt i de sammenhængende begivenheder på de forskellige fronter, men det betyder ikke så meget, som læsningen skrider frem. Teksten er suppleret med et væld af billeder, men også af fremragende kort, der støtter forståelsen af både den strategiske situation på de forskellige fronter, men også den taktiske opstilling under de væsentligste slag. Desværre må der have været lidt problemer med at få tekst og tegninger til at passe, så i nogle tilfælde er der nogle sider mellem kortene og den tilhørende tekst og det kan give en del bladren frem og tilbage.

Som nævnt kræves der en vis forhåndsviden for at få det fulde udbytte af bogen. Eksempelvis forklares der intet om den russiske revolution, men i beskrivelsen af det militære forløb på østfronten efter denne forventes det, at læseren ved, hvad der foregik under revolutionen. Dette kan let give lidt uklarhed i læsningen, men det er så også det eneste negative, der kan siges om bogen.

Bogen fokuserer på de militære begivenheder og går stort set ikke ind på forholdene for soldaterne i skyttegravene. Eneste tidspunkt, de forfærdende forhold i skyttegravene omtales, er, da forholdene får militære konsekvenser i 1917, da den franske hær er på randen af mytteri. Bogen kan derfor virke kynisk i sin beskrivelser, men dette sikrer en god sammenhæng i beskrivelsen af krigen militære og politiske forløb.

Et andet plus i bogen er biografierne af de vigtigste personer under krigen. De er kun kort omtalt i biografierne, disse sikrer at man til stadighed kan holde rede på hvem, der er hvem, efterhånden som læsningen skrider frem.

Til sidst skal nævnes bogens politiske analyser af optakten og forløbet efter krigen. Disse går stik mod mange af de gængse konklusioner med langt mere nuancerede analyser. Det er f. eks. en almindelig opfattelse at Frankrig efter krigen nærmest plyndrede Tyskland via en enorm krigskadeerstatning, som for evigt skulle hæmme Tyskland. Her konkluderer forfatterne at det set med datidens øjne og i betragtning af at krigen blev ført på fransk jord, ikke var et urimeligt beløb Tyskland blev afkrævet. Alene disse analyser gør bogen interessant løsning.

Køb eller bestil bogen på e-boghandel.

Robin Prior og Trevor Wilson: 1. Verdenskrig
Forlag: Gyldendal
Sider: 216
Udgivelsesdato: 27.10.2005
ISBN: 87-02-03261-9