Flere nyheder

 
Litteratur
Jagten på Vermeer

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Jagten på Vermeer
Ons. 9. nov. 2005


"Jagten på Vermeer" er titlen på en uhørt spændende
krimi for børn og unge, hvor 11-årige Petra og Calder bliver rodet ind i en international kunstskandale, da et maleri af Vermeer bliver stjålet. I jagten på maleriet bliver børnene gode venner, og sammen befinder de sig snart i en række uhyggelige og farlige situationer.

Et maleri af den hollandske kunstner Vermeer bliver stjålet, og snart efter offentliggør aviserne et brev fra tyven, hvori han forklarer tyveriets idealistiske årsager: Der må muges ud i alle de billeder, der uretmæssigt tilskrives Vermeer. Tre personer har i den sammenhæng modtaget et brev, hvori tyven beder dem om hjælp og truer dem til ikke at gå til politiet. Petra og Calder, der går i samme klasse men egentlig ikke har så meget at gøre med hinanden, bliver pludselig kastet ud i mysteriet og beslutter sig for at finde maleriet.

I den sammenhæng spiller en bog, Petra har fundet, og som handler om usædvanlige hændelser, en stor rolle, ligesom Calders pentomino-brikker - et matematisk redskab, Calder bruger som legetøj, og som adskillige gange giver børnene et hint om tingenes rette sammenhæng - er til stor hjælp. Begivenheder, der tilsyneladende ikke har noget med hinanden at gøre, viser sig på forunderlig vis at hænge sammen, og Petra begynder at se damen i maleriet i sine drømme.

Jagten på Vermeer er Blue Ballietts debutroman og har modtaget den prestigefyldte Edgar Allan Poe Award 2005 som bedste krimi for børn og unge. Karaktererne er utroligt godt tegnede, og det er vitterligt ikke til at se, hvem der står bag tyveriet, og hvor mange af bogens personer egentlig er rodet ind i det. Bogen lyder måske svær, men den forventer ikke, børnene kender Vermeer, og pentominoerne bliver introduceret, før bogen går i gang, så man er sikker på, alle kan følge med. Nogle gange bliver der anvendt kodeskrift, som for en gangs skyld ikke er oversat, så der er man nødt til selv at dechifrere for ikke at gå glip af dele af handlingen. Det er meget sjovt, i hvert fald de første par gange, men gør bogen mindre egnet til højtlæsning.

Plottet er fint gennemtænkt, og gang på gang præsenteres læseren for pudsige overraskelser. Jeg må dog indrømme, at til sidst går Blue Balliet lidt for meget amok i de mystisk sammenhængende tilfældigheder, og pludselig er der ingen grænser for, hvad der alt hænger sammen. Tegningerne, der er lavet af Brett Helquist - der også illustrerede Lemony Snickets serie En ulykke kommer sjældent alene - er meget fine, selvom der er langt mellem dem. Som forordet gør opmærksom på, skal de mere end bare skabe atmosfære: De er tænkt som en udfordring til læseren, der i dem kan finde en skjult besked!

Køb eller bestil bogen på e-boghandel.

Blue Balliett: Jagten på Vermeer
Forlag: Aschehoug
Sider: 248
Udgivelsesdato: 21.10.2005
ISBN: 87-11-22462-2