Flere nyheder

 
Teater
Verdens ende - Århus teater

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Verdens ende - Århus teater
Ons. 9. nov. 2005

Hvad sker der, når det liv, vi kender og er vant til at leve, pludselig forsvinder, når intet er, som det plejer? Hvad sker der, når vi finder ud af, at vores liv i bund og grund er tomt og ordinært? På Århus Teater kommer Astrid Saalbach med bud om, hvad der sker med stewardessen Xenia, da hendes trivielle liv og verden bliver erstattet med et surrealistisk samfund med kloner og ligegyldighed over for andre mennesker.

Kamilla Bach Mortensen har iscenesat og Nicolai Spangaa har lavet scenografien på Astrid Saalbachs stykke Verdens ende. Stykket omtales som et sjæleligt jetlag, og det beskriver meget fint den følelse, man sidder med, når tæppet gået ned. Hvor er jeg og hvad er virkelighed. Hvor meget af det, jeg har set på scenen var virkeligt? Stykket kan fange, hvis man er indstillet på lade sig indfange I den verden, der går hen over scenen, men forvent ingen svar udover tanker om hvordan man selv vil reagere, hvis man stod i de situationer, stykket præsenterer for publikum og hovedpersonen.

Stewardessen Xenia er på vej hjem efter en lang, anstrengende tur, men hun kan ikke finde hjem til sin lejlighed og hendes kat, de to eneste holdepunkter I hendes liv. Efterhånden kommer hun længere og længere væk fra den verden, hun kender. De mennesker, hun møder, bliver mere og mere sære. Pludseligt står hun med et spædbarn i hånden, som hun har byttet sig til for sin kuffert. For første gang i sit liv har hun fået et ansvar, og hun opdager, at livet pludseligt er blevet mere vedkommende på trods af, at hendes omgivelser bliver mere og mere groteske med død, politiske mord og kloning i en verden, vi aldrig helt finder af, om er fremtiden eller en parallel verden. En verden hvor flyvemaskiner ikke længere kan flyve, hvor mennesker klones for at skabe det perfekte menneske og omsorg for andre mennesker knapt nok rækker til egne børn. I denne groteske verden gennemgår Xenia en forandring og begynder at leve i modsætning til hendes tidligere liv.

Alle stykkets skuespillere leverer en fremragende præstation, men især Dorthe Hansen som spiller hovedrollen som Xenia skal fremhæves. Hun formidler på fremragende vis den udvikling Xenia går igennem i stykket.

Se spilletider.
Foto: Jan Jul