Flere nyheder

 
Litteratur
De hvide busser

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
De hvide busser
Man. 14. nov. 2005

De hvide busser - den svensk-danske redning af de danske koncentrationslejrfanger står som en af de mest markante indsatser i krigen. Hans Sode-Madsen, som er seniorforsker ved Rigsarkivet, har skrevet en særdeles dybdegående bog om hele den succesfulde redningsindsats med hovedvægten på forløbet bag kulisserne.

Bogen er meget beskrivende i handlingsforløb og går helt kronologisk frem. Dette giver desværre ikke et godt overblik over årsagssammenhængene i det komplicerede forløb. De overordnede linjer i historien drukner simpelthen i detaljerigdommen, som til gengæld er imponerende. Hans Sode-Madsen har bedrevet et imponerende stykke arbejde med alle detaljerne i denne komplicerede historie. Der må ligge et overvældende antal timer bag dette detektivarbejde.

Løbende gennem bogen støder man på nye personer, organisationer og begreber, som ikke bliver forklaret nærmere. Dette forstyrrer læsningen og forståelsen i nærmest katastrofalt omfang. Dette sammenholdt med at Hans Sode-Madsen ikke er god til at anskueliggøre de overordnede linjer i det meget komplicerede forløb, gør at udbyttet af bogen bliver meget begrænset.

Der savnes et stikordsregister så man kan finde første omtale af personer, begivenheder eller institutioner, når man længere henne i bogen støder på dem igen. Det er umuligt at holde styr på alle de personer og institutioner, der optræder i historien. Ligeledes ville det være på sin plads med biografier over det væld af personer, der optræder i dette komplicerede forløb. Som læser mister man simpelthen overblikket. Også en liste over organisationer og institutioner, der spiller ind på forløbet, ville være en stor hjalp til læsningen. Man forventes nærmest at kende det nazistiske bureaukrati, og hvad de enkelte dele stod for.

Bogen er desværre meget indforstået. De overordnede begivenheder forudsættes kendt på et forholdsvist detaljeret niveau. Der gås direkte til en særdeles detaljeret beskrivelse af alle begivenheder, så man som læser uden forudgående viden til denne del af besættelseshistorien lades helt i stikken. Hans Sode-Madsen fortæller, hvad der skete, men ikke hvorfor. Der refereres til et utal af mennesker, men hvordan ideerne til de forskellige aktioner opstod, står hen i det uvisse.

Som læser havde jeg stort set intet kendskab til den del af besættelseshistorien, og jeg må desværre efterfølgende erkende, at jeg ikke har fået det overblik, jeg ønskede, men kun en mængde deltaljeret viden. Jeg vil se frem til en 2. udgave, som også retter sig mod andre end en snæver kreds af eksperter inden for området. Hvis de ovennævnte problemer rettes, vil bogen fremstræde som et fantastisk værk, som dækker en væsentlig del af danskernes opfattelse af indsatsen under krigen.

Køb eller bestil bogen på e-boghandel.

Hans Sode-Madsen: Reddet fra Hitlers helvede - Danmark og De Hvide Busser 1941-45
Forlag: Aschehoug
Sider: 300
Udgivelsesdato: 31.08.2005
ISBN: 87-11-11807-5