Flere nyheder

 
Litteratur
24 Dage i Nissernes Liv

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
24 Dage i Nissernes Liv
Ons. 7. dec. 2005

Esben Hanefelt Kristensen er kendt og elsket som illustrator af enhver form for eventyrfortællinger; men i "24 Dage i Nissernes Liv" er det for en gangs skyld hans egne ord, der ledsager de mageløse billeder. Og selvom man måske kunne frygte for udfaldet, er det lykkedes utroligt godt - ord og billeder supplerer i den grad hinanden.

Bogen indledes med En begyndelse, hvor vores fortæller beretter om sit møde med gammel nisse, der har fortalt ham de historier, han her har skrevet ned. Samtidigt hører vi lidt om forskellen mellem de fortravlede mennesker og de mere harmoniske nisser. Herefter starter de 24 små historier, der er som en pakkekalender af juleeventyr!

Historierne er ganske korte, halvanden til to siders fortælling og et helsiders billede, så der skulle nok være tid til mindst en fortælling hver dag, selv hvis man har juletravlt. Indholdet er meget forskelligt - den 1. december hører vi om kong Vinters udsending, Kulden, og hvordan tre unge nisser bliver sendt af sted for at tage imod ham. Men de fleste af historierne handler om nissernes liv sammen med skovens dyr - og med hinanden; et liv præget af gensidig respekt, om end nisserne altid kan finde på at drille.

Der er f.eks. historien om nissen Salvelinus, der forstod fiskenes talebobler, og som lå på den frosne sø for at kunne snakke med dem, da isen pludselig brast. Heldigvis hjalp hans venner, fiskene ham, ved at bære ham ind til bredden. Der er også nissen Svift, der altid drømmer om at flyve, og den besindige Hvergelmer, der ellers altid mægler og giver gode råd, indtil han en dag bliver rasende på en uforskammet isfugl. Hvad nytter gode råd, når din støvle bliver våd, griner han bagefter for sig selv.

Bogen er i det hele taget fuld af den slags små ordsprog-agtige rim, der er med til at give den en lidt gammeldags, landlig stemning: De, der gætter, har bange nætter eller Gæst en grævling om natten, men glem ikke at betale skatten - som i høj grad understøtter nissestemningen.

Det er dog selvfølgelig i høj grad billederne, der gør den lille kalenderbog så fantastisk. Farvestrålende hjorte, katte, fisk og fugle myldrer rundt blandt iskrystaller og røde nissehuer. Hanefelt Kristensens helt unikke stil skinner igennem på hvert billede, og små som store vil have fornøjelse af at opdage alle de små detaljer, der gemmer sig, og som man kan genkende fra historierne. En enkelt gang imellem rummer illustrationen endda nøglen til teksten, som i Den tredje dag i den tolvte måned, hvor nissen Ask ikke forstår, hvad der er sket; men vi som læsere og kiggere kan se hovedet af den trold, han intetanende har stået på.

Fortællingerne har ingen titler, og det ville normalt irritere mig, fordi det gør det så svært at genfinde sine yndlingsfortællinger; men i 24 Dage i Nissernes Liv er det ingen sag at finde rundt, fordi hver illustration så tydeligt har indfanget sin fortælling. Jeg kunne godt have tænkt mig et efterord, der fortalte, hvad der kom først - teksten eller billederne; men bogen indeholder intet, der kunne bryde eventyrstemningen, og det er der selvfølgelig også en charme i.

Jeg synes helt klart, dette er julens smukkeste og sødeste bog, som enhver skulle unde sig - som adventsgave, julegave eller bare lidt selvforkælelse.

Køb eller bestil bogen på e-boghandel.

Esben Hanefelt Kristensen: 24 Dage i Nissernes Liv
Forlag: Sesam
Sider: 78
Udgivelsesdato: 18.11.2005
ISBN: 87-11-22432-0