Flere nyheder

 
Litteratur
Konen i muddergrøften

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Konen i muddergrøften
Tir. 13. dec. 2005

Vi har vel alle vores yndlingshistorier, fra dengang vi var børn - en af dem, jeg holder allermest af, er "Konen i muddergrøften". Den tidløse fortælling, vi kender fra brødrene Grimm, er blevet genfortalt af Karin Bodenhoff, og sammen med Jon Ranheimsæters humoristiske tegninger, løftes man fra allerførste side op i den helt rigtige eventyrstemning.

Konen i muddergrøften handler som bekendt om en kone, der er så grådig, at hun ender med at miste alt. Hendes mand, fiskeren fanger en dag en talende flynder, der viser sig at være en fortryllet prins. Fiskeren lader fangsten svømme væk; men konen er godt vred over, at han ikke bad om at få et ønske opfyldt til gengæld. Tøvende trasker tøffelhelten ned til havet og fremsiger de berømte ord:

Flynder i det dybe vand,
kom og hjælp mig arme mand,
for min kone Ilsebil
hun vil, hvad jeg ikke vil!

Teksten er meget ligefrem og meget velegnet til højtlæsning. Jeg ser ikke den store forskel til tidligere udgaver; om end jeg er lidt i tvivl - har det altid hørt med til historien, at vandet bliver mere mørkt og vredt for hver urimelig bøn, konen har, eller har Karin Bodenhoff taget sig nogle kunstneriske friheder og tilføjet dette? I så fald er det ganske vellykket, idet det tydeligt understreger stemningen, også inden man som læser synes, der er noget galt i konens ønsker.

Det er dog billederne, der adskiller denne udgave af Konen i muddergrøften fra så mange andre. For det første er den gavmildt krydret med dem - der er billeder på alle sider, med teksten puttet ind hist og her, hvor der lige er plads. Det gømr den meget børnevenlig. Tegningerne selv er meget morsomme, især i den kuede mands og den skrappe kones ansigter er der lagt en god portion humor; men de er også ganske dramatiske, som når manden står ved det stadigt mere rasende hav. Det eneste billede, der måske ikke er så velvalgt til en børnebog, er et, der viser en overdådig buffet - forrest ligger et afhugget grisehoved med et æble i munden og skelende øjne; det er faktisk lidt uhyggeligt.

Alt i alt dog en rigtig fin udgave af et dejligt eventyr, man ikke bør snyde sine børn for.

Køb eller bestil bogen på e-boghandel.

Karin Bodenhoff og Jon Ranheimsæter: Konen i muddergrøften
Forlag: Gyldendal
Sider: 24
Udgivelsesdato: 25.11.2005
ISBN: 87-02-04075-1