Flere nyheder

 
Film
Being Julia - dvd-udgivelse

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Being Julia - dvd-udgivelse
Ons. 7. dec. 2005

Umiddelbart virker "Being Julia" som en rigtigt kvindefilm med alt hvad dette indebærer - som f.eks. mangel på action, men ved filmens slutning revancherer både den og en forrygende Annette Bening sig og viser, at man ikke skal være for hurtig til at affeje nogen af delene.

Vi befinder os i London i 1938. Julia Lambert (Annette Bening) er en af sin tids mest feterede skuespillerinder og nyder et frit og moderne ægteskab med sin impresario, Michael Gosselyn (Jeremy Irons); men som en ægte diva keder hun sig bragende og er på randen af et nervøst sammenbrud, da hun møder den unge Tom Fennel (Shaun Evans). Han gør stormkur til stjernen, der forelsker sig hovedkulds i ham, og selvom omverden er lidt forarget, er alt idel lykke. Indtil Tom forelsker sig i en spirende skuespillerinde på hans egen alder og oven i købet beder Julia om at skaffe hende en rolle!

Julia raser; men da hun ikke kan undvære Tom, bider hun skammen i sig og tager imod sin rivalinde med åbne arme, insisterer på at give hende en rolle og overlader mere og mere af rampelyset til hende. Her sidder jeg som kvinde og bliver mere og mere irriteret på filmen, som jeg begynder at frygte, handler om en midaldrende kvindes ydmygelse og efterfølgende accept af samfundets nedprioritering af modne kvinder. Heldigvis tog jeg fejl! Julia har ikke bare tænkt sig at smide håndklædet, og filmen ender som en hyldest af hende såvel som de beskidte kneb, der kun er tilladt i kærligheden og teatret.

Annette Bening er altdominerende i hovedrollen som Julia, og selv Jeremy Irons bliver næsten usynlig ved siden af hende. Det er hendes forelskelse, hendes krise og hendes vovestykke, vi følger, og selv når hun bliver allermest ækel eller pinlig, holder vi 100% med hende. Glem den frustrerede, seksuelt underernærede hustru i American Beauty - dette er Bening, når hun er allerbedst! Ikke overraskende blev hun da også oscarnomineret i 2005 for bedste kvindelige hovedrolle som Julia.

På dvd'en er der selvfølgelig også noget standardbonusmateriale: behind the scenes, slettede scener og kommentarspor med instruktøren István Szabó, Annette Bening og Jeremy Irons.

Being Julia
Instruktør: István Szabó
Spilletid: 104 min.
Dansk distributør: SF-film.