Flere nyheder

 
Klassisk musik
DR's julekoncert med Sigurd

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
DR's julekoncert med Sigurd
Tor. 15. dec. 2005

Spirekoret blev i dagens anledning kaldt Nissekoret, og der var inviteret fint selskab med fra Kina. Sammen med eventyroplæsning, moderne jazz, Ragtime og et par engelske julemelodier blev årets DR Julekoncert med Sigurd og bjørnen Bjørn en broget oplevelse. Og det hele var endda overstået på kun godt en time.

"Er du ikke klar over, at det er en sekt, du er kommet med i," hviskede min makker mig i øret, da vi var nået til nummer to af de rituelle sange: Den elskelige symfo en, symfo to, symfo tre.. Og sektens karismatiske leder, Sigurd Barrett, baskede opildnende med de lange arme, indtil klimaks 'symfoniorkestret - det kan vi li' var nået. Jamen, tænk engang, hvor genialt det er at opdrage de små til at elske et symfoniorkester?! Det burde være en borgerpligt for alle med børn under 11 år at indløse billet til en af DR's julekoncerter, for nogle af de små tobaksskillinger bliver jo næste generation af musikere, der skal fylde landets orkestergrave.

Sigurd Barrett er bindeleddet mellem på den ene side et fuldt symfoniorkester og på den anden alle Danmarks børn, der trofast følger bjørnen Bjørns far igennem Beethoven, jazz og engelske julesalmer. Børnene jublede over de mange gags - særligt den, hvor Sigurd havde sat sig for at få en kort solostund, men hvor orkestret ved et enkelt slag med dirigentens taktstok blev ved med at falde ind på udvalgte steder i Ragtime. Begavet demonstration af dirigentens rolle og den udøvende musikers væsen!

Julen var bredt eksponeret med nissetøj, lys og lyd, og derfor faldt børnedramaet om den lyserøde prinsesse såvel som oplæsningen af 'Prinsessen på ærten' en smule uden for. Men det var fiffigt planlagt at lade stormen fra Beethovens 6. symfoni - også kaldet pastoralesymfonien - være underliggende, ja nærmest filmmusikalsk spænding under oplæsningen.

Abekongen Liu Xiao Ling Tong var forfriskende og eksotisk og fungerede som en slags 'social call' i forhold til den dansk-kinesiske relation, der blev etableret ved DR Pigekorets besøg i Kina. Men en mere velvalgt anledning end en julekoncert for børn måtte kunne findes?