Flere nyheder

 
Litteratur
Historikeren

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Historikeren
Lør. 31. dec. 2005

"Historikeren" af Elizabeth Kostova er en bibliofils kærlighedserklæring til Dracula-myten, og den er utroligt spændende og velskrevet. Gennem et væld af fortællere og adskillige generationer nærmer læseren sig Vlad Tepes, "Pæleren", vi kender som Dracula, og inden vi endnu helt er overbevist om hans eksistens, præsenteres vi for vaskeægte og dødsensfarlige vampyrer. Historien har desuden noget så sjældent som en velfungerende rammefortælling, der til sidst smelter sammen med vampyrhistorien.

Vores hovedperson er en unavngivet ung pige - i sig selv en sjældenhed i genren - der en dag finder en mystisk bog i sin fars bibliotek: alle siderne er tomme, bortset fra de midterste, der viser et træsnit af en drage. Dette bliver startskuddet til faderen, Pauls fortælling om, hvordan hans vejleder, der også på mystisk vis havde fundet en dragebog, en aften forsvandt, og hvordan Paul i jagten på ham først fandt og siden mistede sin kone, Helen, pigens mor. Det er en rejse, der fører dem til Tyrkiet, Rumænien, Ungarn og Bulgarien - alt steder, der har tilknytning til legenden om Dracula. Men inden denne fortælling er slut, forsvinder Paul selv, og pigen begiver sig nu på jagt efter ham sammen med ven.

Man behøver ingenlunde at være vampyrnørd for at blive revet med af denne bog - alle de elementære historiske facts om den historiske person, Vlad Tepes, bliver fortalt (mere end én gang); men for kendere er der også masser af interessante detaljer om Vlads fangenskab hos den tyrkiske sultan, Mehmet II, den formodede grav ved Snagovsøen og naturligvis samtidige beretninger om hans grusomheder. Men selv mens vi har en uomtvistelig vampyrbibliotekar, der gør indhug i selskabet, forbliver Dracula selv en mytisk skikkelse, som vi ikke er helt sikre på at komme til at møde. Denne udhaling er et fremragende træk - og ikke overraskende bliver det derfor lidt en skuffelse, da man, efter at spændingen er blevet bygget op i over 630 sider, pludselig står foran greven himself.

Rejsebeskrivelserne i bogen er et stort plus, og man kun afvente den illustrerede samlerudgave, der nødvendigvis må komme, med spænding. At de byer og bygninger, der beskrives, ikke just er dem, man hyppigst støder på, forøger blot charmen og mystikken - og en frygtelig udlængsel! Historikeren er blevet sammenlignet med Da Vinci Mysteriet, og de har da også visse fællestræk - eksisterende myter som udgangspunkt for en actionpræget krimi med sideløbende beskrivelser af kulturelle arnesteder og mesterværker. Måske er Historikeren mere elegant, om end det altid er svært at afgøre, hvor godt en bog er skrevet ud fra en oversættelse.

Historikeren bør købes og læses, både for den spændende fortælling, de historiske godbidder, det hav af gamle myter, der omslutter hele bogen, og de maleriske rejsebeskrivelser.

Køb eller bestil bogen på e-boghandel.

Elizabeth Kostova: Historikeren
Forlag: Aschehoug
Sider: 649
Udgivelsesdato: 04.11.2005
ISBN: 87-11-29029-3