Flere nyheder

 
Litteratur
Bent Haller: Thots bog

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Bent Haller: Thots bog
Ons. 25. jan. 2006

- Fortællingen om Osiris.

På toppen af det røde bjerg sidder guden Thot og skriver en beretning om guderne og verdens skabelse. Det er en fortælling om hele verden men især om brødrene Osiris og Seth, børn af himlen og jorden, guder blandt mennesker. I sin nye roman folder Bent Haller den velkendte Osirismyte ud, så den både er en fortælling om Ægyptens historie og mytologi og om menneskenes vilkår på Jorden.

Osiris er en af de vigtigste skikkelser i ægyptisk mytologi, idet han både er frugtbarhedsgud og hersker over underverdenen. Hans broder Seth myrdede ham og hakkede liget i 14 dele, som han fordelte over hele den kendte verden; men det lykkedes Osiris hustru (og søster) Isis at samle alle stumperne og kalde Osiris tilbage til livet. Så meget af historien er formentlig kendt af de fleste; men Haller udvider dette univers, så vi både ser, hvad der kom før og efter Osiris, hvordan verden opstod ifølge de gamle ægyptere, hvordan Anubis blev undfanget og meget mere. Indimellem er det svært at se, hvor mytologien stopper, og hvor Haller selv digter; men brikkerne lader i hvert fald til at falde på plads i dette kosmiske puslespil.

Historien om Osiris lykkes, fordi historien om Seth lykkes. Hver eneste af Osiris triumfer, er Seths nederlag. Fra de er helt små, er Seth misundelig over den kærlighed, alle øser ud over hans storebroder, mens han selv føler sig overset. Det interessante spørgsmål melder sig hurtigt, om Seth og Osiris havde behøvet at blive dødsfjender, hvis vind og sol var blevet delt lige. Det er dog også historien om deres to søstre, Isis og Nephtys, der begge elsker Osiris, selvom Nephtys er bestemt for Seth. Selvom Nepthys forbliver en biperson, skaber hendes fortvivlelse og jalousi en god kontrast til Seths, da deres reaktioner herpå er meget forskellige. Hvor han tragter sin forhadte bror efter livet, beslutter Nephtys sig for at frelse Isis med fare for sit eget liv.

Med Thots bog lykkes det virkelig Bent Haller at gøre den ægyptiske mytologi levende og gribende, og fortællingen bliver på ingen måder mindre spændende af, at man hele tiden ved, Osiris må dø.

Køb eller bestil bogen på e-boghandel.

Bent Haller: Thots bog. Fortællingen om Osiris.
Forlag: Aschehoug
Sider: 318
Udgivelsesdato: 25.11.2005
ISBN: 87-11-22299-9