Flere nyheder

 
Litteratur
Boligen rum for rum

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Boligen rum for rum
Søn. 12. feb. 2006

Velværelse er blevet et nyt slagord, og det er formentligt det, redaktørerne til tredje og fjerde bind i serien Boligen rum for rum: Badeværelser og Soveværelser, har haft i tankerne. Med tegninger og fotos i bedste kvalitet til at anskueliggøre den næsten endeløse række af tips og ideer til at forandre rummene, er der rig mulighed for enten at lave den helt store renovation eller nemt og effektivt at ændre et rums udtryk med helt små virkemidler. Den eneste anke til de to bøger er, at de går ud fra, man råder over et sove- og et badeværelse, der hver især er så store som en hel herskabslejlighed, og det gør mange af deres ellers rigtigt gode ideer uanvendelige i et almindeligt og lidt mere beskedent hjem.

Bind 3: Badeværelser
Bogen indledes med de helt grundlæggende overvejelser om farven på væggene, eftersom det naturligvis vil dominere rummets udtryk, og hvor stor forskel forskellige nuancer af den samme farve kan gøre, alt efter mængden af sollys, der kommer ind. Der er dog også mange ideer til dem, der bare gerne vil holde badeværelset hvidt, og her er det meget smart, når det samme rum fremvises med to forskellige farvepaletter - og her er det vel at mærke ikke vægge eller paneler, der er lavet om på, men blot de løse ting, som håndklæder, badeforhæng og i det ene tilfælde en puf, der forvandler det klassisk elegante badeværelse i grå, hvide og brune farver til et mere varmt og kinky rum med varme røde farver og bløde konturer.

Herefter følger kapitler om valg af spejle, belysning - også gerne (om end ikke udelukkende) stearinlys, farvevalg, opbevaringsplads etc. Der kræses også vidunderligt for gæstebadeværelset, og her finder man flere tips, der er nyttige til alle os med badeværelser i "almindelig" størrelse. En rigtig lækker detalje er de små poser med friske urter under vandhanen, der både pynter og udsender aromaterapeutiske dufte, mens man står under vandet. I det hele taget burde man måske overveje at rykke planterne ud i badeværelset - eller omvendt kan man selvfølgelig også rykke badekarret ud i haven og skabe sig en lille udendørs oase. En ting, jeg dog ikke har forståelse for, er at badeværelset skal gøres til opholdsstue og legerum for hele familien med sofaer og frugtfade og legetøj - så har man vist vinket farvel til den sidste rest privatliv.

Bind 4: Soveværelser
Soveværelset er måske endnu mere end badeværelset hjemmets mest intime rum. Det er vigtigt at rummet virker rart og indbydende, og derfor er fokus lagt på hygge - med puder, plaider og alt, hvad der ellers virker blødt og dejligt. Igen kan nye gardiner og sengetøj eller -tæppe i andre farver gøre hele forskellen, hvis man trænger til at pifte soveværelset op. Ligesom i bogen om badeværelser er der lagt meget vægt på opbevaring - et gennemtænkt rum med ensartede krukker, kurve eller beholdere generelt virker bare mindre tilfældigt og rodet. Vindues- eller slagbænke kan skabe den perfekte hyggekrog, og samtidigt kan sengetøj eller lignende gemmes af vejen i dem.

Igen er soveværelset i de fleste varianter et gigantisk alrum, hvor man f.eks. ser et barn stå og male foran sit staffeli i hyggekrogen i forældrenes soveværelse- men har man brug for lugten af frisk maling i det rum, hvor man sover? Til gengæld er der (enkelte) gode ideer til børnenes soveværelser. Gæsteværelset er også et vigtigt rum, og nøgleordet her er fleksibilitet; det skal hverken stå tomt og ubrugt, når man ikke lige har gæster, eller omvendt give gæsten en fornemmelse af at blive stuvet ind i hobbyværelset og trænge sig på. Det gøres nemt ved at vælge alsidige møbler, såsom et arbejdsbord i den rette højde i stedet for decideret skrivebord og seng, der også fungerer som sofa etc.

Samlet set
Hvis man ser bort fra den kendsgerning, at bøgerne forestiller sig kæmpeværelser, som alle husets rum så til gengæld bliver proppet ind i, er det faktisk to udmærkede bøger. I begge bindene er det de små personlige detaljer, der skaber atmosfære, og det er faktisk her, bøgerne er allermest inspirerende - desværre har forfatterne været så opfindsomme, at de har brugt alle mulige ting, de lige er faldet over, så man som læser ikke bare kan springe over, hvor gærdet er lavest og kopiere værelset men er nødt til at holde øjnene åbne og se potentialet i alting. Det lærer bogen én heldigvis også, og det er på den måde, det nok skal lykkes læseren at sætte sit helt personlige præg for værelserne.

Boligen rum for rum. Bind 3: Badeværelser
Forlag: Aschehoug
Sider: 192
Udgivelsesdato: 10.02.2006
ISBN: 87-11-18320-9
Køb eller bestil bogen på e-boghandel.

Boligen rum for rum. Bind 4: Soveværelser
Forlag: Aschehoug
Sider: 192
Udgivelsesdato: 10.02.2006
ISBN: 87-11-18243-1
Køb eller bestil bogen på e-boghandel.