Flere nyheder

 
Teater
Tribadernes nat

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Tribadernes nat
Tor. 16. feb. 2006

"Tribadernes nat" virker som et lettere langhåret og intellektuelt stykke uden noget egentlig budskab til nutidens mennesker, i hvert tilfælde skal der graves dybt ind og analyseres grundigt, før man finder noget at gå hjem med.

Hvis man kender en del til de forskellige retninger inden for kultur og Strindbergs betydning for den retning, man kalder "Det moderne gennembrud", får man højst sandsynligt meget mere ud af stykket og kan forstå alle de skjulte hentydninger meget bedre, end mennesker med en mere almindelige mennesker baggrund.

Det er teateret Møllen, som sætter stykket, der handler om en aften i August Strindbergs liv, op på Svalegangen. Hans stykke "Den stærkeste" skal sættes op på Dagmarteateret i København og prøverne er i gang. Den stærkeste spilles af to personer, hvoraf den ene rolle er stum. August kone Siri spiller den ene rolle, og Siris veninde, Marie David, den anden. Vi befinder os i en meget presset periode i Strindbergs liv: Han ligger i skilsmisseforhandlinger med sin kone Siri, han aner, at han ikke kommer til at se deres fælles børn efter skilsmissen, og han er gået fallit og har svært ved at få sine stykker opført. Han mistænker Siris veninde Marie David for at forsøge at stjæle Siri fra ham, og overtage hans plads, hvilket samtidig får ham til at føle sig totalt mislykket som mand.

Der er ingen tvivl om, at det er Ole Sørensen, der spiller rollen som Strindberg, der er det bærende element i forestillingen. Strindbergs skilsmisse fra Siri afstedkom nogle ret barske tekster om kønnenes kamp, som vækkede opsigt i Europa og gjorde, at August Srindberg fik ry for at være kvindehader. Det kommer bl.a. til udtryk gennem nogle få morsomme bemærkninger i stykket.

Tribadernes nat kan opleves på Svalegangen fra den 14. til den 18. februar. Se spilletider.