Flere nyheder

 
Teater
Faste forhold

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Faste forhold
Tor. 23. feb. 2006

- Gregersen sagaen på Århus Teater.
Århus Teater har taget fat på anden del af kæmpesatsningen med opsætningen af "Familien Gregersen" baseret på Christian Kampmanns romanserie. Første del blev opført sidste år med stor succes. Her blev man blev præsenteret for familien. Vægten i anden del er ikke så meget lagt på de enkelte mennesker i familien og deres historie, men stykket kan nærmest beskrives som et tidsbillede af slutningen af 60'erne med politisk venstredrejning og fri sex.


I anden del er der gået 10 år siden første del sluttede, vi er nu nået et godt stykke længere i familiens liv, men pga. vægten på tidens forhold, betyder det, at man ikke føler at man er kommet så meget videre i personernes individuelle historie. Set i det store billede betyder det dog næppe meget med to afsnit af historien tilbage. Familien udstiller simpelthen tiden ved deres handlinger, og det er ikke de gamle dyder, som blev præsenteret i første del. Disse falder en for en gennem dette afsnit. Titlen Faste forhold må siges at være dybt ironisk, alt i familien ramler sammen, og det ene parforhold efter det andet viser sig at være problematisk eller indeholde dybe revner og dette viser sig ved en række sidespring og det der er værre.

Stykket er ligesom det foregående sat meget utraditionelt op. Der er kun én scene baseret på familiens hus. Denne bruges dygtigt kombineret med en storskærm, live optagelser med kamera og en meget simpel opstilling med et stort podium foran huset. Det giver en meget flydende og nærmest filmagtigt oplevelse af forestillingen. Dette fungerer utroligt godt.

Stykket er desværre lang tid om at komme i gang. Det er primært i denne del at vi oplever 60'erne for fuld udblæsning. I anden del drejes der mere over på at fortælle om familiemedlemmernes skæbne, hvilket er tiltrængt da første del bliver lids ensformig.

Faste forhold lever ikke helt op til første del, men opleves mest som at stykket skal lægge grunden til de to sidste opførelser. Stykket kan ikke stå alene, hvis man ikke har set første del, men er man besluttet på at følge hele opsætningen er det er uundværlig del.

Se spilletider.
Foto: Jan Jul