Flere nyheder

 
Litteratur
Samlet Herman Bang

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Samlet Herman Bang
Tir. 7. mar. 2006

Gyldendal tager forskud på næste års nationale fødselar, Herman Bang, og udsender hans samlede noveller til en pris, der er meget lav og dog 'dobbelt op'. Bang ville nemlig være fyldt 150 år i april 2007, og lige nu fås hans livsværk for kun 300 kroner.

Det er et digert værk sådan lige at møffe sig ned i lænestolen med, Herman Bangs samlede noveller. Og når så samlingen indledes med den 23-årige debutants Tunge Melodier fra 1880, er linjen lagt. Selvom Bang skriver om Danmark i en brydningstid langt fra vores nutid, har novellerne en uhyggelig relevans i dag, hvor individet mere end nogensinde kommer før alt andet. Med alt, hvad det fører med sig af livsløgn og oppustede forhåbninger til at opretholde selvværdet og livsdriften.

Bangs meget sanselige beskrivelser af selskabslivet, de forsømte forstadsfruer - som er en værdig forgænger til både Sex and the City og Desperate Housewifes - og bristede forhåbninger spidder på en skånselsløs og dog komisk måde menneskets manglende selvindsigt og samtidige undertrykkelse af alt, hvad der er lystbetonet og har livsappetit.

Adjektiv og substantiv - det er Herman Bangs foretrukne kombination til sine novelletitler. Stille Eksistenser. Sælsomme Forællinger. Excentriske Noveller. Samt naturligvis præpositionsforbindelserne Under Aaget og Ved Vejen; sidstnævnte den længste af hans noveller og nyligt udråbt til kanon. Så nu er der ingen undskyldning for at lade være. Eller en god undskyldning til at gå i gang. Bang bliver "talk of the town" til næste år!

Køb eller bestil bogen på e-boghandel.

Herman Bang: Noveller
Forlag: Gyldendal
Sider: 856
Udgivelsesdato: 07.02.2006
ISBN: 8702024411