Flere nyheder

 
Litteratur
Danske filminstruktører

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Danske filminstruktører
Tir. 21. mar. 2006

"Født og opvokset i Brårup, arbejderforstad til Skive, hvor hans forældre havde en købmandsforretning. Efter skolegang i Brårup tog han hf fra Århus Seminarium. Boede indtil 1989 i Århus, hvor han stilede mod at blive musiker.."

Sådan indledes afsnittet om Per Fly, og fortsætter med at fortælle om hans baggrund, hvor og hvordan han mødte sin kone, og hvordan hans karriere indenfor filmens verden i det hele taget tog form.

Alle de 120 spillefilmsinstruktører som bogen inkluderer beskrives således både på det personlige plan, omhandlende deres opvækst, familieforhold og deres vej til filmkarrieren, og deres professionelle virke og hovedværker. Der gås grundigt til værks.

Beskrivelserne af de væsentligste af instruktørernes film er hovedsageligt fine. Særligt i de tilfælde, hvor det har været muligt at medtage citater af instruktørerne, da disse giver en dybere indsigt i, hvad de enkelte film betød for dem selv.

"Historien var skæv og mærkelig og tog hul på tabuer omkring døden og indeholdt det vanvid, som i hvert fald jeg meget godt kan lide, at mennesker kan have..", siger Jesper W. Nielsen om filmen "Manden bag døren" fra 2003.

De inkluderede instruktører har det til fælles, at de har lavet film i perioden 1930-2005. Som grundregel er kun instruktører, der har lavet mindst 2 biografviste spillefilm med.

Men det er også lige fra Gabriel Axel og Bodil Ipsen til Susanne Bier og Thomas Vinterberg. Der synes ikke at mangle nogen. Eller noget.

Selvom bogen dækker en bred skare af instruktører, kommer den alligevel fint i dybden med hver enkelt instruktør og dennes baggrund og karriere. Det er umiddelbart meget ambitiøst, at ville beskrive en så bred skare instruktører og samtidig komme rimeligvis i dybden med hver enkelt. Men det lykkes.

Så hvis man har interesse for de danske filmskabere - eller bare har set en film, hvor man synes det kunne være spændende at undersøge lidt mere omkring filmens instruktør - så er denne bog et rigtig godt opslagsværk, der bestemt kan anbefales.

Morten Piil: Danske filminstruktører
Forlag: Gyldendal
Sider: 475
Udgivelsesdato: 10.11.2005
ISBN: 87-02-029812